Veșminte și podoabe săsești, expuse la Muzeu

Luni, 18 mai, la Muzeul Valer Literat din cadrul Cetăţii Făgăraş a avut loc vernisajul expoziţiei temporare „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii“. La eveniment au participat reprezentaţii Muzeului Valer Literat, ai Muzeului Naţional Brukenthal, saşi, oameni de cultură şi făgărăşeni iubitori de artă.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal îşi propune să atragă atenţia asupra unei etnii care a influenţat pozitiv – nu numai prin moda pe care o impune – istoria poporului roman.

Colecţia de veşminte a Muzeului Naţional Brukenthal este una dintre cele mai valoroase din Transilvania. Ea conţine în principal costume şi părţi componente ale costumelor de patricieni, care datează din secolul al XVII-lea până în secolul XX. Pe lângă valoarea documentară, piesele au o deosebită valoare artistică şi memorială, parte dintre ele aparţinând unor personalităţi importante pentru istoria Transilvaniei, spun reprezentanţii muzeului sibian.

La Făgăraş, o sală este dedicată costumelor săseşti feminine, care erau diferite în funcţie de statutul persoanei – fată sau femeie, bogată sau nu. Într-o altă sală este prezentat portul săsesc masculin şi cel pentru copii. Până la vârsta de 5-6 ani, copii purtau o rochie lungă şi un şorţ, peste o cămaşă, după care treceau la o vestimentaţie asemănătoare cu cea a părinţilor, în funcţie de categoria socială din care proveneau.

Fantanita Craiesei
JTTI
Mogaldea Therapy
Proaspat Alb
Second hand & outlet
Spalatoria GPC

Expoziţia „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii“ poate fi vizitată până în luna decembrie în cadrul Muzeului Ţării Făgăraşului „Valer Literat“.

Galerie foto, aici.


Apreciază
Distribuie