VIDEO | Incendiu la Mănăstirea Râmeț din Alba

foto: alba24.ro

Incendiu la Mănăstirea Râmeț din județul Alba, vineri după-amiază, anunță alba24.ro.

Arde acoperisul pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. Nu sunt victime, din fericire.

Pompieri de la două detașamente intervin pentru lichidarea focului cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autoscări de 42 de metri și o motopompă de mare capacitate. Două autospeciale SMURD sunt, de asemenea, la fața loclului, potrivit sursei citate.

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.

Monumente funerare
Bursele brancovenesti

Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine. Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o. Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult, conform istoricului publicat de alba24.ro.


Apreciază
Distribuie