Viitorul Făgăraşului

E oficial. Făgăraşul are strategie de dezvoltare pentru următorii 6 ani. Adică un document de 63 de pagini, realizat la cererea Primăriei de către o firmă din capitală, care arată – pentru necunoscători – ca o lucrare de licenţă în care specialiştii vin cu propuneri despre ce mai trebuie făcut în oraş, în sensul dezvoltării sale, plecând de la o analiză minuţioasă a situaţiei actuale şi de la sondaje privitoare la doleanţele cetăţenilor.

De făcut, ar mai fi multe… nici strategia nu le-ar putea cuprinde, contează ca măcar, în linii mari, autoritatea locală să reuşească să aducă fonduri europene pentru câteva dintre obiectivele prevăzute în document. De altfel, există şi o cutumă care prevede că dacă investiţia nu este cuprinsă în strategia de dezvoltare, cu greu va fi finanţată din puşculiţa UE. Aşa că, dincolo de ne arăta viitorul Făgăraşului, strategia ţine şi de birocraţie, în sensul că aproape garantează finanţarea unui proiect.

La nivel concret, în document sunt prevăzute 53 de modalităţi sau soluţii prin care municipiul ar deveni (mai) competitiv, însemând 53 de proiecte care ar putea fi duse la bun sfârşit de Primăria Făgăraş, instituţiile din subordine, societăţile de utilităţi, agenţii economici, instituţii ale statului, instituţii din subordinea MAI etc. Vom explica, la modul concret, câteva dintre ele, în ediţia curentă şi în ediţia viitoare a ziarului „Bună Ziua Făgăraş”.

Strategia este foartă stufoasă şi, pe lângă direcţiile de urmat (care în opinia noastră sunt cele mai importante) prezintă şi un diagnostic fidel al comunităţii şi al prezentului. Cei care sunt curioşi s-o citească din scoarţă-n scoarţă o pot găsi, împărţită în două secţiuni, pe site-ul www.primaria-fagaras.ro. Până atunci, puteţi lectura câteva soluţii propuse în document!

Extindere reţea apă-canal

Nimic nou aici; deja lucrările au fost contractate, astfel că pe raza oraşului a început în câteva puncte să intre utilajele la lucru, cum ar fi pe str. Dr. Ioan Şenchea sau în cartierul Combinat. În scurt timp se va lucra şi la puţurile de captare, precum şi la conducta de aducţiune de 10 km, prin care apa ajunge la locuitorii Făgăraşului. Cum „zice” şi strategia şi cum era deja stabilit, intenţia pentru 2014-2020 este realizarea unei staţii moderne de epurare.

lucrari retea apa si canal str. Dr. Ioan Senchea
lucrari retea apa si canal str. Dr. Ioan Senchea

Reabilitarea infrastructurii rutiere

Asfaltare străzi, amenajare trotuare, piste de biciclete… nu-i mare inginerie! Dar e mare cheltuială. Drumurile noastre se vor asfalta dacă se vor câştiga proiecte europene. Nu trebuie s-o arate o strategie, o ştie toată lumea. Cheltuielile socotite cele mai apăsătoare pentru o primărie sunt cele cu asfaltările.

Anveloparea termică a blocurilor

Este o sarcină comună pentru Primărie şi Ecoterm, dacă vor obţine fonduri europene. Intenţia a mai existat, bani n-au fost! Guvernul s-a lăudat în anii trecuţi că va pune umărul şi va ajuta cu o cotă parte din cost cetăţenul, astfel că un procent se plătea din bugetul statului, altul de către muicipalitate, iar foarte puţin îi revenea proprietarului. N-a fost să fie, promisiunea a fost de pomană, problema a rămas tot fără rezolvare, aşa că dezelgarea ei ţine tot de fonduri nerambursabile.

 anveloparea termica a blocurilor
anveloparea termica a blocurilor

Varianta ocolitoare

Nu s-a putut face în zeci de ani şi toţi candidaţii la Primărie şi-au făcut campanie pe asta! Rămâne tot soluţia banilor europeni pentru ca municipiul să aibă şosea de centură cu puncte de penetraţie cu viitoarele autostrăzi.

Soluţii alternative pentru curent

În strategie au fost cuprinse două parcuri fotovoltaice, pe care au anunţat că le construiesc agenţii economici. Unul este pe Dealul Galaţiului, celălalt pe Şoseaua Hurezului. Nu este obligatoriu să ne limităm numai la acestea până în 2020.

Dispariţia liniilor electrice aeriene

O chestiune care e mai mult în cârca societăţii Electrica decât în atribuţiile Primăriei. Dar, fiind domeniu public, cel în subsolul căruia trebuie introduse liniile, trebuie să se împlice şi municipalitatea. Deja Primăria a început pe cont propiu să introducă reţele în subteran în anumite cartiere în care a executat asfaltări, cum ar fi Titu Perţia.

 disparitia liniilor electrice aeriene
disparitia liniilor electrice aeriene

Îmbunătăţirea sistemului centralizat de încălzire

Proaspat Alb
Agromar
Victoria Federal IFN
JTTI
Monumente funerare
curatare tapiterie

Mai toate proiectele se bazează pe banii Europei, la fel şi implementarea unui sistem bazat pe cogenerare la Ecoterm. Costul facturii către abonaţi ar scădea considerabil, dacă până în 2020 se va face trecerea de pe gaz pe arderea deşeurilor. În sensul în care energia termică se va produce prin arderea anumitor tipuri de deşeuri!

Managementul integrat al deşeurilor

Se doreşte construcţia unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, iar amplasamentul ei va fi pe drumul ce duce înspre Hurez. În acelaşi timp trebuie ecologizată ca la carte groapa de pe Dealul Galaţiului. Chiar dacă nu se mai duc gunoaie acolo, zona rămâne pe mai departe un focar.

Transport public ecologic

Maşinile care asigură transportul urban ar trebui să funcţioneze pe biogaz, etanol sau curent, aspect care ţine de operatorul de transport. Dacă se încumetă să cumpere alte microbuze rămâne de văzut, ţinând cont că abia de curând a achiziţionat cele 5 noi microbuze pentru Făgăraş.

Autogară în oraş

Cea de lângă gară e istorie, cea de la Baia Comunală a fost temporară, iar cea actuală… nu există! Suntem printre singurele municipii din ţară care nu au un loc comun unde se pot concentra operatorii de transport, fie cei de la nivel local, fie cei care doar tranzitează localitatea. Strategia zice că trebuie să avem gară până în 2017.

Revitalizarea cinematografului

Cinematograful Negoiu a fost retrocedat, dar cel de la Transilvania mai are o şansă să devină sală de film ca pe vremuri. Nu se va întâmpla mai devreme de 2016 şi, conform strategiei, trebuie „reînviat” până în 2020.

revitalizare cinema Transilvania
revitalizare cinema Transilvania

Reabilitarea vechiului ştrand

Din categoria „Făgăraşul tinereţilor noastre”, face parte alături de cinematograf şi ştrandul. Anul viitor ar trebui găsit un om de afaceri care să se implice într-un parteneriat cu Primăria pentru darea lui în folosinţă. Ca obiectiv strategic, administraţia publică trebuie să-l găsească! Şi să-l convingă să devină concurent cu Laguna Albastră!

Adăpost temporar pentru cei fără casă

Sunt socotiţi un grup vulnerabil, iar de soarta lor se vor ocupa Serviciul de Asistenţă Socială în parteneriat du diverse ONG-uri. În prezent, oamenii străzii au parte de un adăpost temporar în nopţile geroase de iarnă, la hotelul din piaţă, dar soluţia pentru ei este un alt imobil.

Strategia de dezvoltare a Făgăraşului 2014-2020

         Va urma
(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie