Vouchere sociale: a început alimentarea cardurilor. Lista magazinelor care acceptă plata cu astfel de carduri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început, din această săptămână, alimentarea cu prima tranșă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziționa produse alimentare și mese calde.

Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, până la finalul anului.

MIPE anunță că, până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

Până la 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziționarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce țin de mecanismul etapizat de producție și distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potențialii beneficiari să nu primească ajutorul.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar de livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:

Luni – Poșta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;

Marți – Emitenții trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;

Miercuri – Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;

Joi și Vineri – Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;

UPRUC-CTR
Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Qi Meridian
Demgy
RIM Fam

Astfel, pentru tranșa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor.

Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

În Făgăraș, voucherele sociale pot fi folosite la următorii operatori economici:

În Țara Făgărașului și în Rupea, cardurile cu ajutorul guvernamental pot fi folosite la următorii comercianți:

Listele cu operatorii economici din toată țara unde pot fi utilizate voucherele sunt disponibile pe site-ul MIPE, punctul 4:  https://bit.ly/3OibV8O.

Aceste liste vor fi verificate și actualizate săptămânal.

Reamintim că, potrivit legii, beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:

  1.  Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  2. Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  3. Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  4. Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  5. Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  6. Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


Apreciază
Distribuie