Ziua Deținuților Politic Anticomuniști, celebrată și în Făgăraș

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când ziua de 9 martie a fost declarată „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989″ prin legea 247/05.12.2011.

Din cauza pandemiei, autoritățile locale nu au putut organiza o manifestare dedicată celor care au luptat împotriva regimului comunist, însă, ziua a fost marcată în cerc restrâns. Primarul Gheorghe Sucaciu, managerul Casei de Cultură, Diana Gribincea Popa, și managerul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjeanu, au depus o coroană la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din fața Cetății Făgăraș.

În amintirea lor, Primăria Făgăraș a pregătit mici daruri care vor ajunge la filiala din municipiu a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Centrul de zi pentru copii `Sf. Nectarie`, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul de plasament `Casa Maria`”, se arată în comunicatul instituției.

În fiecare an, pe 9 martie, sunt comemorați foștii deținuți politic, cei care au suferit în închisorile comuniste pentru că s-au opus regimului și au apărat valorile, idealurile, credința.

Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim, încarcerarea a numeroase persoane din toate categoriile sociale. Această perioadă a reprezentat o lovitură adâncă dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi.

Demgy
Amanet King Onix
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Primaria Soars - Pasti 2024
Florian Shaorma - Pasti
JTTI
Royall Security

Și totuși, în ciuda tuturor eforturilor sistemului de a-i elimina pe opozanții săi, nu s-a putut construi închisoare care să le poată răpi cu adevărat libertatea. Libertatea de a gândi și a simți în acord cu valorile lor și cu sensul pe care l-au dat propriei lor existențe, până la capăt.

Iar viața lor a avut într-adevăr sens. Pentru că ei au făcut posibile valorile și principiile democratice de astăzi, pentru că au pus temeliile vieții noastre actuale, lipsită de constrângerile pe care ei le-au cunoscut atât de bine.

Pentru toate aceste lucruri, le suntem datori. Cu păstrarea memoriei lor, dar și cu acțiuni concrete, educaționale și de cercetare, cu promovarea toleranței și a respectării drepturilor omului, prin neabandonarea luptei pentru dreptate și adevăr.” (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului)


Apreciază
Distribuie