Ziua Deținuților Politic Anticomuniști, celebrată și în Făgăraș

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când ziua de 9 martie a fost declarată „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989″ prin legea 247/05.12.2011.

Din cauza pandemiei, autoritățile locale nu au putut organiza o manifestare dedicată celor care au luptat împotriva regimului comunist, însă, ziua a fost marcată în cerc restrâns. Primarul Gheorghe Sucaciu, managerul Casei de Cultură, Diana Gribincea Popa, și managerul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjeanu, au depus o coroană la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din fața Cetății Făgăraș.

În amintirea lor, Primăria Făgăraș a pregătit mici daruri care vor ajunge la filiala din municipiu a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Centrul de zi pentru copii `Sf. Nectarie`, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul de plasament `Casa Maria`”, se arată în comunicatul instituției.

În fiecare an, pe 9 martie, sunt comemorați foștii deținuți politic, cei care au suferit în închisorile comuniste pentru că s-au opus regimului și au apărat valorile, idealurile, credința.

Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim, încarcerarea a numeroase persoane din toate categoriile sociale. Această perioadă a reprezentat o lovitură adâncă dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi.

TMF Copy Center
Monumente funerare
Amanet King Onix
Stefani Pool

Și totuși, în ciuda tuturor eforturilor sistemului de a-i elimina pe opozanții săi, nu s-a putut construi închisoare care să le poată răpi cu adevărat libertatea. Libertatea de a gândi și a simți în acord cu valorile lor și cu sensul pe care l-au dat propriei lor existențe, până la capăt.

Iar viața lor a avut într-adevăr sens. Pentru că ei au făcut posibile valorile și principiile democratice de astăzi, pentru că au pus temeliile vieții noastre actuale, lipsită de constrângerile pe care ei le-au cunoscut atât de bine.

Pentru toate aceste lucruri, le suntem datori. Cu păstrarea memoriei lor, dar și cu acțiuni concrete, educaționale și de cercetare, cu promovarea toleranței și a respectării drepturilor omului, prin neabandonarea luptei pentru dreptate și adevăr.” (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului)


Apreciază
Distribuie