15 august – sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria

     Adormirea Maicii Domnului este praznuită pe 15 august. Despre această sărbătoare nu găsim informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii.

     „Potrivit Tradiţiei, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. După ce Fecioara Maria şi-a cerut iertăciune de la toţi, şi-a dat duhul. Domnul Însuşi S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor şi auzul surzilor s-au deschis, ologii şi bolnavii s-au vindecat”, spune părintele protopop Marcel Dobrea.

     Peste 2,2 milioane de cetăţeni români sunt sărbătoriţi pe 15 august, întrucât poartă numele de „Maria” sau derivate din acesta, conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

    Din totalul românilor ce au astfel de nume, 1.819.378 sunt femei, iar 416.844 sunt bărbaţi. Cele mai multe femei poartă numele de Maria, Mariana sau Marilena, în timp ce bărbaţii au îndeosebi derivatele Marian, Marin sau Marinică.

     În Făgăraş, biserica din cartierul Florilor, cunoscută sub denumirea de Biserica din cimitir, este singura din Făgăraş care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În toată Ţara Făgăraşului, nu mai puţin de 15 localităţi au biserici cu acelaşi hram, la fel şi Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus. În fiecare an, în complexul turistic de la Sâmbăta de Sus se organizează tradiţionalul târg şi festin câmpenesc imediat după slujba de la mănăstire.

Moveos
Primaria Soars - Pasti 2024
Royall Security
Agromar
Isoplus Special - Pasti
JTTI

     În muzeul Mănăstirii Sâmbăta de Sus se găseşte şi un epitaf de mărimi mari cu scena Adormirii Maicii Domnului, pictată de Părintele Arsenie Boca.

Comemorarea Reginei Maria

     La Catedrala din Făgăraş, imediat după Sfânta Liturghie, Alianţa Naţională Pentru Restaurarea României, prin consilierii locali Cristian Urs şi Constantin Gabor, vor organiza o slujbă de pomenire a Reginei Maria.

    Regina Maria este mama regelui Carol al II-lea, supranumită de popor şi „Mama răniţilor” datorită timpului petrecut pe front în spitale de campanie. În Cetatea Făgăraşului, Regina Maria a tratat un grup de soldaţi în timpul Primului Război Mondial.


Apreciază
Distribuie