Campania „Producător în Ţara Făgăraşului” – Viorica şi Nicolae Tudoraşcu
Oameni serioşi, care lucrează pământul pentru roadele sale, care desfăşoară o activitate susţinută în Ţara Făgăraşului şi care vând în piaţa din Făgăraş au parte de susţinerea şi promovarea lor gratuită prin activitatea săptămânalului Bună Ziua Făgăraş.
În numărul acesta facem cunoştinţă cu Violeta şi Nicolae Tudoraşcu din Dridif. Soţii Tudoraşcu sunt făgărăşeni, dar de mai bine de 30 de ani s-au mutat în Dridif. Împreună au 6 copii, iar activitatea agricolă de la Dridif este una cu adevărat importantă.
Nicolae a fost sudor şi lăcătuş mecanic în Combinatul din Făgăraş, iar ultima dată a lucrat la Ecoterm, de unde a „ieşit” cu ordonanţa. Asta se întâmpla undeva în anii 2000, când s-a decis să se apuce serios de produsele tradiţionale agricole. Soţii Tudoraşcu cultivă legume pe o suprafaţă de aproximativ 48 de ari, cartofi pe 20 de ari şi aproape 15 ari de porumb.
„Să vă spun un lucru: dacă munceşti pământul şi eşti serios cu el, te ajută foarte mult. Dacă numai îţi faci de lucru cu el şi nu vezi de el aşa cum se cuvine, apoi să ştiţi că mai mult vă încurcă şi vă păgubeşte”, ne spune Nicolae, pentru care tradiţia agricolă o moşteneşte din familie.
Foarte impresionant este faptul că făgărăşeanul are foarte multe fire de roşii, de pe care adună cantităţi impresionante. Într-una din grădinile sale am numărat împreună cu Nicolae nici mai mult nici mai puţin decât 5000 de fire de roşi, şi tot mai aveam de numărat. Dacă spun că înălţimea unui fir de roşi din curtea casei ajungea aproximativ la nivelul pomilor, cred că nu crede nimeni, deşi asta este realitatea.
Cultivarea lor nu o face aşa, cum suntem noi făgărăşenii obişnuiţi, ci are o reţetă numai de el ştiută, „simplă, dar eficientă”, adusă probabil din Oltenia, acolo de unde provine familia lui. Chiar şi sistemul de irigaţii este unul ce nu se regăseşte oriunde, semn că făgărăşeanul produce cu seriozitate. „Să ştiţi că producătorul adevărat este acela care stă şi în câmp, nu doar în piaţă. Eu stau foarte puţin în piaţă, maxim 6 ore, mai ales când e cald. În restul timpului îmi fac de lucru prin grădină. Dacă vă spun că atunci când vin în piaţă şi nu am clienţi, trag un pui de somn, mă credeţi?”, spune Nicolae Tudoraşcu.
Viorica şi Nicolae nu cultivă doar roşii, ci şi ardei de toate felurile, ardei gras, iute, capia, gogoşari; am găsit şi cimbru, ţelină, varză, fasole, gulii, pătrunjel, cartofi şi porumb. „Am roşii din mai multe specii: roşii inimă de bou, roze mari, galbene, româneşti…”, spune proprietarul.
Făgărăşeanul deţine şi un solar de mici dimensiuni, în grădinuţa casei sale din mijlocul satului. Aici aşteaptă să producă castraveţi şi roşii, după ce mai înainte tot aici şi-a produs încă de la mijlocul lui ianuarie răsadurile pentru produsele cu care este acum în piaţă. „Sunt foarte mândru că am o cultură de hrean. La început nu m-am gândit că va fi aşa de căutat, dar am acum o suprafaţa destul de mare numai cu hrean. Am avut şi ceapă verde, ceapă albă şi ceapă roşie, o parte din ele le-am vândut la piaţă”, mai spune Nicolae.
Făgărăşeanul a mărturisit şi faptul că doar îngrăşământul de grajd îl foloseşte pentru cultura sa. „Mie mi-e haznă că ştiu ce mănânc. Nu pot să-mi imaginez cum trăiesc cei ce cumpără aşa, la întâmplare, şi de oriunde”, mai spune Nicolae.