5 biserici creştine fac slujbe la comun

foto arhiva

foto arhiva

•    Slujbe comune între ortodocşi, romano-catolici, unitarieni, evanghelici şi greco-catolici!

Creştinii făgărăşeni, indiferent de ramura religioasă pe care au ales să o urmeze, îşi dau mâinile pentru o săptămână, în încercarea de a uita diferenţele care îi despart şi de a se ruga laolaltă. De luni, 20 ianuarie a început la Făgăraş „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” sau, pe scurt, „Săptămâna ecumenică”.

Vorbim de 5 zile în care preoţii a 5 culte din oraş se întâlnesc în fiecare după-amiază într-un anumit lăcaş de cult şi slujesc împreună.

De la protopopul Liviu Negrea (Biserica Greco-catolică) am primit şi programul desfăşurării întâlnirilor:
Luni, 20 ianuarie, ora 17.00 – Biserica Romano-Catolică (Franciscană)
Marţi, 21 ianuarie, ora 17.00 – Biserica Unitariană (lângă BCR)
Miercuri, 22 ianuarie, ora 17.00 – Biserica Evanghelică (str. Republicii)
Joi, 23 ianuarie, ora 17.00 – Biserica Ortodoxă (nu s-a stabilit care din ele)
Vineri, 24 ianuarie, ora 17.00 – Biserica Greco-catolică (str. Octavian Paler)

Până anul trecut la „Săptămâna Ecumenică” a luat parte şi Biserica Reformată (B-dul Unirii), dar la această ediţie, din motive rămase necunoscute, s-a retras.

Proaspat Alb
Sumi Agro - Mospilan
Demgy
Amanet King Onix
JTTI
Spalatoria Aqua Carpet
Monumente funerare

Ecumenismul, după unii cu puţine şanse de izbândă, este o mişcare care militează spre unificarea tuturor bisericilor creştine din lume. La fel cum a existat o singură Biserică Creştină înainte de schisma de la 1054, aşa ar trebui să se unifice din nou toate denominaţiunile creştine sub o cupolă comună. Până acum au avut loc câteva adunări mondiale pe tema dialogului dintre culte, una dintre ele desfăşurându-se chiar în anul 2007 la Sibiu. Scepticii spun că nu există cale de compromis şi ecumenismul va rămâne numai la stadiul de dorinţă.

La Făgăraş, creştinii sunt ceva mai optimişti, astfel că acesta este al 7-lea an în care preoţii săvârşesc slujbe la comun, prin rotaţie, în bisericile cultelor participante.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie