Festivalul Cetelor de Feciori, la a XIII-a ediție

34 de cete din aproape 20 de comune se vor destrăma luni, marcând astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă în Țara Făgărașului pentru al 13-lea an consecutiv.

Sute de cetași vor colinda de Sfântul Ioan pentru ultima dată în acest sezon. Evenimentul va debuta cu o slujbă religioasă oficiată de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, la Catedrala Ortodoxă din centrul municipiului, la ora 9:00.

Feciorii și fetele care îi însoțesc vor porni într-o paradă a portului popular, la ora 12:00, care se va încheia în centrul vechi al orașului. Aici vor urca pe scena amplasată în fața Primăriei pentru un spectacol devenit deja tradiție.

Demgy
Proaspat Alb
Agromar
Benzinaria Recea - Pasti 2024
JTTI
Florian Shaorma

Evenimentul este dedicat desfacerii Cetelor de feciori din Țara Făgărașului, formate în seara de Sfântul Nicolae din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi. Fiecare ceată și-a ales atunci vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi din seara de Sfântul Vasile, şi purtătorul de steag – o prăjină decorată cu diverse ştergare pe care sunt cusute modele tradiţionale.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.


Apreciază
Distribuie