Raluca Ciulei, o nouă aventură: parcurge pe jos 1.200 de km pentru a oferi copiilor educație non formală

Făgărășeanca Raluca Ciulei, stabilită în prezent în județul Cluj, pornește într-o nouă cursă pentru a oferi educație non formală copiilor. Va parcurge pe jos peste 1.200 de kilometri, între Cluj-Napoca și Vama Veche, începând de sâmbătă, 11 mai.

Aventura vine după o alta, care a avut loc anul trecut, când a mers pe jos peste 600 de km, între Bistrița și București, și a poposit și în municipiul nostru. Pe traseu, Raluca se va opri în școlile unde profesorii sunt dispuși să o primească și va organizat diferite activități educative atât cu elevii, cât și cu profesorii și părinții prezenți.

Făgărășeanca vrea astfel să transmită un mesaj Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației despre gravitatea situației multor copii din România, mai ales a celor din zonele rurale. Ea afirmă că avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniu  cât și din afara lui. Totodată, mai spune Raluca, avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor foarte diferite în comparație cu cele cu ce eram obișnuiți.

„Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții. Merg pentru că este timpul să arătăm solidaritate, să cerem și să obținem schimbările necesare în sistemul educațional, și nu numai, schimbări care să aducă valoare adăugată celor ce beneficiază de el. Fac apel insistent să ne trezim până nu este prea târziu”, spune Raluca Ciulei.

Pe de altă parte, vrea să transmită un mesaj și profesorilor, pe care îi încurajează să fie solidari unii cu ceilalți și îi îndeamnă să își facă vocea auzită.

Isoplus Special - Pasti
Brutaria Dragus
Amanet King Onix
Demgy
Monumente funerare
Florian Shaorma - Pasti
curatare tapiterie

„Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniul ei cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite față de cele cu ce eram obișnuiți. Dar avem nevoie și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice. Timpul să arătăm solidaritate este acum”, adaugă făgărășeanca.

Raluca Ciulei a revenit în România în 2017, după 21 de ani petrecuți în Germania, SUA și Elveția. A fost în clasamentul mondial la tenis de câmp, a studiat informatică, logică și știinte cognitive la facultatea lui Benjamin Franklin, de la Universitatea din Pennsylvania, SUA. Apoi a studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, care a dat peste 20 de laureați ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein.

În România a fondat un ONG cu numeroase proiecte dedicate educației, cu o singură misiune: să nu fie lăsat pe dinafară niciun copil.


Apreciază
Distribuie