A fost lansată microregiunea Țara Făgărașului. Corina Crețu: Aveți toată susținerea mea

foto: bunaziuafagaras.ro

foto: bunaziuafagaras.ro

Microregiunea Țara Făgărașului, concepută după modelul celei din Delta Dunării, a fost lansată, luni, în prezența comisarului european pentru Politică Regională Corina Crețu și a zecilor de primari care și-au dat mâna pentru acest proiect. La evenimentul care a avut loc în Cetatea Făgăraș au participat și președinții Consiliilor Județene Brașov și Sibiu, Adrian Veștea, respectiv Daniela Cîmpean.

Strategia pentru dezvoltarea zonei, inițiată de Primăria Făgăraș, a fost primită cu brațele deschise de comisarul european, care a apreciat-o fiind una „foarte bine fundamentată”. Aceasta trebuie inclusă în următoarele programe operaționale, 2021-2027, spune comisarul, pentru atragerea fondurilor europene necesare realizării obiectivelor.

„Am avut o întâlnire extrem de benefică și constructivă cu reprezentanți ai administrației locale din Sibiu, Brașov și Făgăraș. Le mulțumesc celor 33 de primari care au fost prezenți din cele două județe, care fac parte din această regiune vibrantă și care reușește să atragă fonduri europene. […] Au ajuns la concluzia de a elabora această strategie care este, după părerea noastră și a experților de la Comisia Europeană, o strategie foarte bine fundamentată […] care ține cont de faptul că Brașovul este motorul economic al Regiunii Centrale.

Pe de altă parte, Sibiul este unul dintre cele mai importante centre culturale, nu numai din România dar și din UE. Făgărașul este orașul cu un potențial foarte mare, care a înțeles că fondurile europene reprezintă o șansă extraordinară pentru dezvoltare. I-am asigurat pe primari și pe reprezentanții autorităților județene de tot sprijinul meu și al Comisiei”, a declarant Corina Crețu în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritățile locale ar urma să investească banii în dezvoltarea economiei, în educație și sănătate, protejarea mediului, în infrastructura rutieră și cea de apă și canalizare. Proiectul trebuie aprobat mai întâi printr-o Hotărâre a Guvernului României, iar Viorica Dăncilă ar fi de acord.

„Procedura cere ca această strategie locală să fie introdusă în strategia națională. Acest lucru se face printr-o Hotărâre de Guvern. Noi am transmis o adresă și un memoriu doamnei prim-ministru, am informat-o și despre această întâlnire, și despre constituirea acestei microregiuni, și avem sprijinul verbal al doamnei prim-ministru că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Mariana Câju, managerul proiectului.

Primarii, convinși de vizita Corinei Crețu

Primarii au hotărât să își dea mâna pentru a nu mai depinde e bugetul de stat. Deși ar fi fost sceptici la schițarea proiectului, după vizita Corinei Crețu sunt hotărâți să solicite o întrevedere cu premierul României.

Amanet King Onix
curatare tapiterie
Spalatoria GPC
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Florian Shaorma
JTTI

„M-am întâlnit cu primarii […] și, deja, mi-au solicitat ei să avem o întâlnire cu Guvernul României, să o invităm pe doamna prim-ministru sau să mergem noi toți. Nu cred că este un partid în România care poate să refuze să sprijine o asemenea strategie. Sunt primari din toate partidele politice și, fiind o strategie pe termen lung, culoare politică nu are nici o importanță. Primarii răspund în fața cetățenilor și cetățenii își doresc ca această zonă să se dezvolte”, a adăugat Câju.

Primarul Gheorghe Sucaciu este optimist în privința aprobării strategiei și finanțărilor care vor urma.

„Astăzi, după întâlnirea tehnică, îmi dă încredere că această strategie va fi finanțată de Comisia Europeană. Microregiunea Țara Făgărașului are o suprafață e peste 200 de mii de hectare de zonă sălbatică neîntreruptă, cu faună, floră și păduri virgine, ceea ce este unic în Europa. Comisia Europeană, văzând acest lucru, ne poate finanța. Nu cred că există vreun impediment, indiferent de culoarea politică”, spune edilul.

Microregiunea va fi formată din: municipiul Făgăraş, oraşul Victoria, comunele Beclean, Cincu, Drăguş, Hârseni, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Şercaia, Şinca, Şinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ucea, Viştea, Voila, Jibert şi Ticuş (judeţul Braşov) şi Cârţişoara, Cârţa, Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Racoviţa, Turnu Roşu, Tălmaciu, Şelimbăr, Boiţa şi Bruiu (judeţul Sibiu).

În prezent, în România există un singur astfel de proiect implementat – Delta Dunării, pentru care a fost alocat un miliard de euro. Însă, potrivit comisarului european prezent la Făgăraș, proiectele sunt mult întârziate, iar unele nu sunt deloc implementate și banii ar putea fi pierduți.


Apreciază
Distribuie