A început Postul Sfintei Marii

Postul Adormirii Maicii Domnulu sau al Sfintei Marii, o durată de două săptămăni, a început duminică,  1 august.

Cum postim

Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vi­nerea, pănă la Ceasul IX, apanaapână la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată.

Marțea și joia se mănâncă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

Vineri, 6 august, de  sărbătoarea Schimbării la față,, este și dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Postul înseamnă o smulgere din dependența față de lume, pe care o avem prin mâncare și prin toate cele ale firii, și o pregătire pentru lumea lui Dumnezeu, lume în care nu vom mai mânca, nu vom mai bea.

Maica Domnului a făcut acest lucru, a postit timp de două săptămâni înainte de Adormirea Sa. Se numește Adormire și nu moarte, pentru că moartea Ei s-a asemănat cu un somn“, spune pr. Visarion Alexa.

Monumente funerare
Amanet King Onix
TMF Copy Center

În cele două săptămâni de post, credincioşii postesc şi acordă atenţie sporită rugăciunilor către Maica Domnului, în special Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.

Postul este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.

Se spune că perioadele acestea de post reglează omul nu numai din punct de vedere spiritual, ci și din punct de vedere biologic. În perioada postului, restricționând mult aportul de hrană, se produce un adevărat miracol în organismul nostru.

Dacă vă veți face analizele înainte de post și după el, veți observa că mari transformări se petrec în organismul nostru.

Iată cât sens a pus Dumnezeu în post și nu l-a făcut doar un chin, un supliciu pentru om, ci l-a făcut medicament, atât pentru trup, cât și pentru suflet.

Postul devine astfel o emancipare și o revigorare sufletească și biologică și v-aș ruga să-l priviți cu multă grijă și considerație, să-i dați sens adânc, nu să rămână doar o dietă” (pr. Visarion Alexa)


Apreciază
Distribuie