A răsunat Buciumul

foto: Facebook / Drumet prin Tara Oltului

Buciumul a răsunat din dorința oamenilor de a fi conservate tradițiile. Conservate și transmise mai departe.

Aproximativ 200 de persoane îmbrăcate în costume populare s-au adunat într-o șezătoare, la Căminul Cultural din satul Bucium, sâmbătă.

Oameni din Țara Făgărașului, dar și din Brașov sau Sibiu, au răspuns invitației meșterului popular Doina Ghircoiaș, membru în Asociația Creatorilor Populari din România. Între participanți s-au aflat profesioniști care practică meserii vechi de când lumea, dar care nu mai sunt căutate astăzi aproape deloc, și creatori unici în țară. Vorbim despre Dumitru Sofonea, cojocar din satul Drăguș, și Violeta Karmen Roman, creator de dantelă prin tehnica „frivolite”.

Doina Ghircoiaș (dreapta) cu fiica și mama

Evenimentul nu a fost colorat doar de ațele mânuite cu dibăcie, ci și cu dansuri și cântece. De această parte a programului s-au ocupat interpretele de muzică populară Mioara Marinca, Mariana Șandru, Paula Comăniță, instrumentistul Auraș Dobrin și copiii din formația de dansuri populare din Părău.

Victoria Federal IFN
Agromar
Demgy
Monumente funerare
Proaspat Alb
curatare tapiterie
Brutaria Dragus

Oaspeții au etalat ținutele neprețuite pe ulițele satului, apoi, fără să stea pe gânduri, au încins o horă care a fost imortalizată de Drumețul din Tara Oltului.

„Facem parte din grupul șezători din Țara Făgărașului. În cadrul acestora promovăm portul popular. Sunt meșter popular și doresc să duc tradițiile noastre mai departe”, ne-a mărturisit gazda. Doina Ghircoiaș realizează costume tradiționale „ca pe vremuri” și țese manual inclusiv materialul pe care îl brodează. Meșetrul realizează și produse personalizate pe care le vinde în târguri specializate și la festivaluri din întreaga țară.


Apreciază
Distribuie