Aplicarea legilor fondului funciar, încă în impas

Prefectul Mihai Mohaci cu primarul Sorin Mănduc

Prefectul Mihai Mohaci cu primarul Sorin Mănduc

Fondul funciar reprezintă încă o mare problemă pentru Ţara Făgăraşului, deşi Legea 10 pentru reconstituirea proprietăţii a apărut acum 12 ani. Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar este asaltată de notificări ale cetăţenilor care nu îşi pot reconstitui dreptul de proprietate.

intalnire la Casa de Cultura, prezidata de prefectul Mihai Mohaci
intalnire la Casa de Cultura, prezidata de prefectul Mihai Mohaci

Din cele 5.755 de notificări în acest sens, 483 au fost depuse de locuitori ai Făgăraşului. Dintre acestea au fost rezolvate de către primărie, ulterior depunerii, 200 de cazuri. Locuitorii din Sâmbăta de Sus au depus 13 notificări şi a fost rezolvată una, cei din Şercaia au depus 16 şi au fost rezolvate 5. Primăriile Cincu, Şinca, Viştea şi Beclean au reuşit să rezolve toate dosarele înregistrate la comisia judeţeană de fond funciar, datele fiind comunicate de către reprezentanţii acesteia.

Iată cum au împroprietărit primăriile cetăţenii!

Proaspat Alb
RIM Fam
UPRUC-CTR
Demgy
Monumente funerare
Qi Meridian

Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar a prezentat situaţia pe localităţi, existentă la data de 1 ianuarie 2013 în Ţara Făgăraşului. În Făgăraş punerea în posesie s-a făcut pentru 70% din suprafaţa existentă, în timp ce oraşul Victoria se află într-un stadiu greu de imaginat, respectiv 0%, conform statisticilor judeţene. Comuna Cincu stă cel mai bine din acest punct de vedere, pentru că aici împroprietăririle s-au efectuat în proporţie de 100%, deci în totalitate. La Drăguş, doar 30,7% din suprafaţa comunei a fost împărţită, la Hârseni 58,8%, iar la Lisa 57,8%. Comuna Mândra are de asemenea un procent scăzut, de 32,8%. Părău şi Recea figurează amândouă cu puţin peste 46 de procente, în timp ce la Sâmbăta de Sus situaţia e drastică – nici pe 15% din suprafaţă nu s-au obţinut titluri de proprietate. Şercaia are un procent de 56,8% în ce priveşte restituirile, Şinca aproape 41%, iar Şinca Nouă aproape 25 de procente. Comunele Şoarş, Viştea şi Voila stau destul de bine şi au epuizat de împărţit peste 70% din teren, iar comuna Ucea figurează cu un procent de 58,7%. Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie