ArtFestin Făgăraș revine cu a doua ediție. Marcel Iureș și Ivan Patzaichin, printre invitați

Festivalul de film ArtFestin Făgăraș revine anul acesta cu a doua ediție. Anunțul a fost făcut de organizatori, astăzi, într-o conferință de presă, la care s-a aflat și criticul de film Irina Margareta Nistor.

Evenimentul va avea loc în perioada 9-11 august, mai târziu decât anul trecut, pentru a se putea bucura de el și făgărășenii care vin în concediu acasă, din diaspora. Conceput inițial pe filme americane, festivalul va schimba macazul și se va axa pe pelicule europene, începând din acest an.

Îndrăgitul Marcel Iureș va urca, din nou, pe scena Casei municipale de Cultură, la ArtFestin. Celebrul actor a umplut până la refuz sala de spectacole, anul trecut, la ambele reprezentații.

Și campionul  Ivan Patzaichin revine la Făgăraș, pentru a organiza competiții de vâslit în canoe. Organizatorii iau în calcul ca acestea să aibă loc pe râul Olt, având în vedere că Cetatea Făgăraș ar urma să intre în reabilitare în acea perioadă.

„Anul acesta va fi un festin cu arome europene. Vom reuși să aducem cele mai bune filme europene, multe dintre ele premiate la Cannes și alte festivaluri importante din Europa și nu numai. Printre invitați va fi, din nou, Ivan Patzaichin cu canotcile sale. Vom încerca să facem un concurs ca anul trecut, vom vedea dacă pe râul Olt sau pe șanțul Cetății. Vor fi și concerte, vom avea și o surpriză”, a declarat Sorin Solomon, unul dintre organizatorii evenimentului.

Criticul de film Irina Margareta Nistor spune că cea de-a doua ediție ArtFestin are loc după ce publicul făgărășean s-a arătat însetat de filme.

Bursele brancovenesti
Monumente funerare

„A fost un public extrem de călduros anul trecut – eu pot să măsor, mergând în foarte multe locuri – și era clar că exista o sete teribilă, și de toate celelalte, dar de film în mod special. Vom continua inclusiv cu cele două dimineți pentru copii, care au funcționat foarte bine. Nu am văzut atâtea zâmbete la un loc de multă vreme și atâta entuziasm, inclusiv pentru adulții care însoțeau copiii. Cum spunea și Sorin, o să avem și filme europene și mi s-a părut o idee bună faptul că cei de la Uniunea Europeană o să ne sprijine cu niște pelicule inedite”, a mărturisit Irina Margareta Nistor.

Primarul Gheorghe Sucaciu, prezent de asemenea la conferința de presă, spune că festivalul trebuie continuat din mai multe motive, chiar dacă este finanțat de la bugetul local.

„Eu cred că un astfel de proiect, care e un altfel de eveniment cultural organizat în municipiul Făgăraș, trebuie continuat. O să aducă și, așa cum s-a demonstrat și anul trecut, aduce plus valoare: atât din punct de vedere al activităților culturale destinate unui altfel de public, cât și municipiului vizavi de relaționarea cu diferite instituții care finanțează diferite proiecte în municipiul Făgăraș.

Atâta timp cât eu voi fi primar, acest festival va fi finanțat de Primăria Făgăraș. (…) În cultură trebuie investit atât din bani publici, cât și din bani privați, dar autoritățile publice trebuie să se axeze pe asemenea investiții pentru a avea o comunitate educată din punct de vedere cultural”, a declarat edilul.

Programul complet al festivalului de film ArtFestin urmează să fie finalizat și făcut public în curând.


Apreciază
Distribuie