Berzele s-au întors în Țara Făgărașului

foto: Liviu Ardelean

Berzele s-au întors din țările calde în Țara Făgărașului. Păsările au putut fi văzute pentru prima dată în acest an, vineri, 22 martie.

De regulă, acestea se întorc la locurile lor de cuibărit pe la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Masculul este cel care soseşte primul, de obicei, ocupă imediat cuibul şi începe activitatea de renovare. În această perioadă au loc frecvent lupte, deoarece şi alţi masculi încearcă să ocupe cuibul.

Prima femelă care soseşte este în general acceptată şi are loc imediat împerecherea. Aceeaşi pereche poate cuibări împreună mai mult decât un sezon, partenerii fiind atraşi probabil mai mult de acelaşi cuib, decât unul de celălalt.

Femela depune în general 3-4 ouă albe, pe care le clocește alternativ împreună cu masculul. Schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit.

Sezar Forest - soferi profesionisti
curatare tapiterie
Florian Shaorma - Pasti
Amanet King Onix
Royall Security
Brutaria Dragus
JTTI

La noi, puii ies din ouă după aproximativ 32 de zile, adică în iunie, pe la începutul verii. La vârsta de şapte săptămâni ating mărimea părinţilor, iar pe la mijlocul sau sfârşitul lunii iulie părăsesc cuibul. La vârsta de trei luni nu mai depind de părinţi şi pot să se hrănească singuri și încep să se asocieze cu alţi pui zburători.

Multe credinţe populare se leagă de berze: aduc primăvara sau noroc casei unde îşi fac cuibul şi o feresc de foc şi fulger, iar alții cred că aceste păsări pot prevesti belşugul sau starea sănătăţii.

sursa: ciconia.ro


Apreciază
Distribuie