„Big Brother” în școli. Elevii pot fi supravegheați cu camere video-audio, fără acordul părinților

foto: David Yu/ pexels.com

Școlile pot instala sisteme de supraveghere audio-video fără acordul părinţilor, elevilor sau al profesorilor. Ministrul Ligia Deca a anunțat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ pentru a permite acest lucru, din cauza înmulțirii cazurilor de violență în unitățile de învățământ din țară.

Sistemele de supraveghere vor putea pot fi amplasate în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă, potrivit Educație Privată.

„Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadelor didactice, iar această interdicţie este prevăzută explicit în lege. (…) Şcolile au, în schimb, obligaţia de a pune la dispoziţie a organelor de control şi organelor de cercetare penală înregistrările audio-video atunci când situaţia o impune (…) Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ de către părinţi sau de către reprezentanţi ai  instituţiilor care au atribuţii privind soluţionarea cazurilor de violenţă. (…) Am încredere că, atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranţă, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tuturor celor care sunt în preajma lor în unităţile de învăţământ. Însă aş dori să subliniez, aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor”, a explicat ministrul Educaţiei. Citește articolul integral pe Educație Privată.


Apreciază
Distribuie