Biserica Brâncoveanu și-a sărbătorit ctitorii

Zilele trecute, Sfinții Brâncoveni, care au avut un rol însemnat în viața religioasă din întreaga Țară a Făgărașului, au fost sărbătoriți la ctitoria lor din oraș. Biserica „Sf. Nicolae” este cea mai veche biserică din Făgăraș și al doilea cel mai vechi monument istoric după Cetatea Făgăraș. De asemenea, este singura ctitorie brâncovenească din Transilvania care a rezistat integral în decursul istoriei, fără sincope de distrugere sau modificări arhitecturale.

Momentele dedicate ctitorilor au început în ajun, cu slujba privegherii. Rugăciunea a continuat dimineață cu Acatistul Sfinților și Sfânta Liturghie, urmate de slujba parastasului. Răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal Brâncovenii, al tinerilor de la biserica gazdă. O retrăire a momentelor din 1714 a fost făcută prin interpretarea Baladei Sfinților Brâncoveni, iar o aprofundare a cunoștințelor despre viața și moștenirea Brâncovenilor a fost făcută prin cuvântul părintelui Marius Corlean, paroh la biserica Sf. Nicolae.

La final, toți cei prezenți au ieșit într-o procesiune pe străzile din jurul bisericii, purtând icoana Voievodului cu părticica din sfintele sale moaște pe urmele pașilor cu care domnitorul a onorat această zonă a orașului acum peste trei veacuri.

Bursele brâncovenești

În cadrul evenimentului au fost acordate și Bursele brâncovenești, în prima tranșă din noul an școlar. Proiectul este inspirat tot de ctitorii bisericii, cunoscuți promotori ai educației și culturii. Anul acesta proiectul are 23 de bursieri, cu un fond de burse în valoare totală de 43.000 lei, împărțit în burse sunt de mai multe tipuri. Bursele de studiu sunt susținute prin efortul membrilor comunității și al prietenilor acestora și îi vizează pe tinerii din Țara Făgărașului care au rezultate bune la învățătură și au nevoie de sprijin în educația lor. 

Bursele de performanță sunt susținute anul acesta de JTTI ROMANIA Făgăraș și îi vizează pe tinerii comunității cu rezultate excepționale. Inedită în cadrul proiectului este o bursă colectivă – Bursa de călătorie PROACTIV. Aceasta a fost oferită de o familie din București care urmărește activitățile tinerilor din Asociația Doamna Maria Brâncoveanu și și-a dorit să sprijine dezvoltarea celor care fac voluntariat aici. Tinerii vor putea folosi în călătorii tematice în țară, cu scopul de a-și îmbogăți  cunoștințele și de a-și dezvolta abilitățile în domeniul voluntariatului.

Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
JTTI
Brutaria Dragus
Amanet King Onix

Colaborare cu centrul militar

Sfântul Constantin Brâncoveanu este și ocrotitorul Centrului de Instruire Manevră „Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș. Anul acesta Ziua Brâncovenilor a însemnat și o împreună sărbătorire între Centru și Biserica brâncovenească. Reprezentanții militarilor au participat la slujbă și la parastas. După masa, comunitatea bisericii a pregătit un eveniment dedicat militarilor și familiilor lor, găzduit de Casa Armatei din oraș.

Programul a cuprins două scurte prelegeri: „Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu – ctitor de țară, spiritualitate și cultură” – Pr. Marius Corlean și „Această sfântă și dumnezeiască biserică a Răsăritului, Biserica Sfântul Nicolae – Brâncoveanu din Făgăraș” – Pr. Marcel Dobrea.

Încheierea a fost făcută de copiii de la „Clubul copiilor brâncoveni” și voluntarii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, coordonați de Pr. Ioan Paroș, care au prezentat sceneta „Din palat în calendar Sfinții Brâncoveni”. Piesa este dedicată ctitoriei făgărășene a Brâncovenilor și a fost compusă de tinerii bisericii.


Apreciază
Distribuie