Biserică inedită, cu pictură interioară pe pânză şi pe lemn

În zona Făgăraşului exisă o biserică inedită. Este vorba de Biserica românească ,,Sfântul Nicolae” din Gherdeal, comuna Bruiu, a cărei pictură interioară este pe pânză şi pe lemn.

Lăcaşul de cult este foarte degradat, iar în interior nu se mai pot face slujbe. Nici nu ar mai avea pentru cine să fie slujite, pentru că în tot satul mai locuiesc doar şapte oameni în mod constant.

Interesant este însă că pictura interioară este realizată într-o manieră inedită. Biserica a fost ridicată în anul 1795, iar cinci ani mai târziu este pictată de un fiu al satului. Un zugrav născut la Gherdeal, mutat în Bucureşti, iar apoi revenit în satul natal, pictează interiorul pe cheltuiala proprie. Biserica a mai trecut printr-o singură reparaţie mare din momentul ridicării sale, una în anul 1926.

biserica Gherdeal 1

Astăzi a rămas una dintre cele mai bine pictate biserici în acest gen. Vopseaua a fost făcută pe o pânză ca cea de sac, iar pânza a fost lipită pe scândurile aşezate pe pereţii şi pe tavanul lăcaşului.

Monumente funerare
Amanet King Onix
Reno Depo
Mobila SH
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Sumi Agro - Shigeki

Nava este boltită cu un semicilindru de scânduri, dispus longitudinal, atât de bine închegate între ele la momentul facerii, încât ai putea să juri că pictura este făcută direct pe zid. Altarul şi bolta lui sunt pictate în aceeaşi manieră.

Edificiul, deşi până la apropierea de el pare într-o stare bună, este măcinat teribil de timp şi de ploi. Lemnul s-a copt, iar turnul are probleme grave de rezistenţă. O parte a acoperişului este învelită în prelată, pentru a nu da prilejul ploilor şi ninsorilor să-şi facă de cap.

Micile lucrări de reparaţii făcute aici în ultimii ani au fost realizate doar de voluntari, fie ai Universităţii sibiene ,,Lucian Blaga”, fie veniţi de aiurea în tabere de tineret.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie