Vestigii arheologice pe Dealul Galaţiului şi la Boholţ

Vechi vestigii arheologice ar putea fi scoase la iveală anul viitor pe Dealul Galaţiului şi în satul Boholţ. Boholţeanul Vasile Joantă a luat legătura cu două facultăţi de arheologie, de la Alba Iulia şi Bucureşti, în încercarea de a găsi specialişti dispuşi să vină să scoată la lumină urmele unor lăcaşe de cult dispărute. Profesorii universitari îşi pot aduce studenţii la practică în zona noastră, iar transportul şi cazarea le sunt asigurate de inginerul Joantă.

Unul dintre obiectivele care trebuie scoase la suprafaţă este vechea mănăstire Făget, de pe Dealul Galaţiului. ,,Această mănăstire a fost dărâmată la 1764 de către generalul Bukow din ordinul împărătăsei Maria Tereza a Austro-Ungariei. Avea un domeniu foarte mare, de 400 de hectare. Era construită nu departe de locul unde se află astăzi mănăstirea nouă Făget-Boholţ, practic sub deal. Am găsit anul trecut acolo braţele rupte ale unei cruci de piatră fasonată”, spune ing. Vasile Joantă, cel care şi-a pus în cap să scoată cu orice chip aceste vestigii la suprafaţă.

Generalul Bukow, pe care istoria l-a consemnat drept un criminal de război, a încercat să nimicească total credinţa ortodoxă din Transilvania aflată sub stăpânire austro-ungară. Armata condusă de Bukow a distrus zeci de biserici, mânăstiri şi schituri de-ale ortodoxiei, iar mânăstirea de pe Dealul Galaţiului a fost una dintre ele. Cele care au scăpat de barbaria armatei imperiale au fost trecute în stăpânirea Bisericii Greco-catolice, religie pe care o îmbrăţişau noii conducători ai vasalei Transilvania.

Cel de-al doilea obiectiv este o veche biserică săsească din Boholţ. ,,Zona unde a fost biserica se numeşte şi astăzi ,,la turnul saşilor”. Este în capătul ultimei grădini de la marginea satului. A fost biserica saşilor. De la 1500 nu mai sunt saşi în Boholţ, când s-au retras din primul aliniament din dreptul Oltului în satele din al doilea aliniament, cum ar fi Şoarşul. Tot de pe atunci a dispărut şi biserica. Au fost cam 19 familii săseşti în Boholţ”, spune Vasile Joantă (foto).

Royall Security
Isoplus Special - Pasti
Florian Shaorma - Pasti
Agromar

Dacă boholţeanul găseşte arheologi dispuşi să cotrobăie în zona noastră, în anii ce vor urma Ţara Făgăraşului se va mândri cu două vestigii arheologice conservate ,,in situ”, adică lăsate acolo şi amenajate pentru vizitare.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie