Boholţ: pictură şi tradiţie

Boholțul a devenit pentru a patra oară satul artiștilor. Nu că a dat lumii musai artiști – spre știință, a dat preoți și matematicieni – dar aici se adună artiștii cum făceau pe vremuri scriitorii la Capșa. De patru ani, două săptămâni pe vară casa inginerului Vasile Joantă se umple de pictori, acuareliști, graficieni sau sculptori. E în centrul satului și este casa părintească a unui boholțean care trăiește astăzi în Galațiul Moldovei, unde conduce o fabrică de bere.

Inginerul nu renunță la obârșia lui, tocmai de aceea satul împrumută ceva din alura boemă a unui loc de artă de fiecare dată când vine acasă și organizează tabăra de creație.

Anul acesta tabăra a început în preziua de Sânziene cu un moment tradiționalo-religios la care au luat parte și cei mai mulți dintre participanții la tabără.

Boholt 2

Coronița prevestitoare

În după-amiaza zilei de marți, 23 iunie, tot satul s-a înfățișat în curtea bisericii. Femeile și copiii aveau treabă seriasă: urmau a împleti sute de coronițe și tot atâtea cruci din flori, cum fac în fiecare an și cum e tradiția din moși-strămoși la Boholț.

,,Coronițele se aruncă mâine pe casă. Dacă o coroniță cade de pe acoperiș se spune că moare cineva în casa aia, dacă rămâne acolo este semn bun”, îmi explică o doamnă mai în vârstă de la Boholț care știe practica de Sânziene. Lângă ea, pe o masă întinsă în curtea bisericii, mai multe perechi de mâini împletesc de zor flori galbene, despre care aflu că se numesc tot ,,sânziene”, la fel ca săbătoarea.
Preotul Ioan Paroș așteaptă să fie terminate coronițele și crucile, căci urmează a le face o scurtă slujbă de sfințire. A chemat alături de el mai mulți preoți din localitățile învecinate, dintre care unii sunt fii ai satului – ceea ce spuneam mai sus.

Fiecare își duce crucea

Nu e vorba de o cruce a păcatelor, de o povară, ci de o cruce simbolică din floricele galbene de pe dealurile Boholțului. ,,Plecăm acum la cimitir într-o procesiune. Fiecare își duce crucea de floricele și o depune la mormântul familiei. Acolo vom face o slujbă de pomenire pentru morți, după care ne întoarcem la biserică pentru slujba privegherii. Mâine de dimineață vor avea loc Sfântul Maslu, Sfânta Liturghie, un parastas pentru ctitorii bisericii și o scenetă pregătită de copiii satului. După ce se iese de la biserică, oamenii își aruncă pe case coronițele”, mă pune la punct cu obiceiul locului preotul Ioan Paroș.

JTTI
Victoria Federal IFN
Fantanita Craiesei
Second hand & outlet
Demgy
Amanet King Onix
Florian Shaorma

Ne ducem în procesiune; urmez cârdul de oameni până la ieșirea din sat, acolo unde se află cimitirul și biserica. Alaiul impresionează prin simplitate, prin port popular și prin extreme ale etății – copii și bătrâni.

Boholt 3
Cei 7 magnifici

O mică oază de artă a fost amenajată în căminul satului. ,,Acestea de aici sunt lucrările care au fost făcute anul trecut în tabăra de creație. Până acum au fost expuse la Galați și la Tecuci. De la 1 august vor fi duse la Muzeul Unirii de la Iași. Așa vom face Boholțul cunoscut”, le-a spus inginerul Joantă sătenilor, adunați cu mic cu mare să vadă ce-au făcut artiștii de acum un an. Fusese amenajată o expoziţie cu lucrări în cămin, care cuprindea pânze în ulei, lucrări în acuarelă şi sculpturi.

Unii s-au recunoscut în lucrări, chipul lor era pictat pe pânză, alții și-au văzut satul cu ulițele și casele sale, mai frumoase în vopsea decât în realitate.

Printre privitori s-au numărat și artiștii taberei de anul acesta, adică o mare parte din ei, căci doi se aflau pe drum. Ei sunt: Corina Preda Perianu (București) – pictură, Iulia Daradici (București) – pictură, Constantin Daradici (București) – pictură, Petre Chirea (București) – pictură, Corneliu Drăgan (Târgoviște) – acuarelă. Erau la ora aceea în drum spre și tabără doi artiști care locuiesc în Polonia: Serge Vasilienduc și Mariusz Drohomiriceki.

La momentul la care citiți aceste rânduri, tabăra de creație de la Boholț este în toi. Se va sfârși la 3 iulie, după două săptămâni de inspirație divină în satul inginerului Vasile Joantă.

Text: Cristina Cornilă
Foto: Bogdan Manta


Apreciază
Distribuie