Bursele brâncovenești pentru elevi și studenți continuă cu ediția a II-a. Termenul de înscriere: 31 iulie

foto: facebook.com/BisericaBrancoveneascaFagaras

Biserica Brâncoveanu din Făgăraș a decis să continue să acorde burse elevilor și studenților și în anul școlar următor. Ediția a doua a fost lansată duminică, 21 iunie, iar cei interesați – fie beneficiari, fie susținători – trebuie să se înscrie până la sfârșitul lunii iulie.

Proiectul „Bursele brâncovenești” a fost inițiat în anul 2019 de Biserica Sf. Nicolae – Brâncoveanu, din dorința de a-i susține pe tinerii comunității printr-o rețea de sprijin atât financiar, cât și motivațional și profesional. Obiectivele programului sunt: încurajarea performanței, sprijinirea elevilor de liceu/studenților cu rezultate școlare bune dar posibilități financiare reduse, construirea unei rețele de sprijin pentru tinerii comunității, în cadrul căreia aceștia să se simtă încurajați să își dezvolte abilitățile, să investească în pregătirea lor profesională și să se implice activ în viața comunității.

„O inițiativă firească”

„Este o inițiativă firească. În țara noastră, Biserica a susținut întotdeauna educația, pornind de la faptul că primele școli românești au fost înființate în Biserică, având drept cadre didactice personalul clerical. Am lansat noua ediție a proiectului în Duminica Sfinților Români și în ajunul sărbătoririi Sfântului Grigorie Dascălul, mitropolitul care oferea copiilor săraci hrană, adăpost și cărți spre învățătură. Ne încadrăm deci într-o tradiție istorică și ne bucurăm că, împreună cu membrii comunității noastre și cu toți cei care doresc să se alăture, îi putem susține pe acești tineri aflați în plin proces de formare”, a spus preotul Ioan Paroș, unul dintre parohii bisericii.

E un proiect care a adus multă bucurie. Pe lângă bani, pentru tineri a contat foarte mult asumarea pe care au simțit-o din partea comunității. În funcție de nevoile fiecăruia, au mai primit și calculatoare, ședințe de consiliere vocațională, dar și experiența minunată a voluntariatului. Și, poate cel mai important, au primit încredințarea că sunt susținuți, ceea ce le dă un imbold de înflorire extraordinar!

Cei care rezonează cu dorința noastră de a-i sprijini în continuare, pe ei și pe alții, se pot implica în două moduri:

1: să identifice astfel de tineri și să ni-i semnaleze, eventual chiar să îi ajute să își pregătească dosarul, sau

2: să contribuie financiar la constituirea fondului de burse. Cu cât suntem mai mulți, cu atât putem ajuta mai mulți copii”, a declarat Natalia Corlean, coordonator de activități în cadrul Asociației Doamna Maria Brâncoveanu.

Cine poate aplica?

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să aplice pentru o bursă în anul școlar 2020-2021 sunt:

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Brutaria Dragus
Victoria Federal IFN
Agromar
Demgy
Primaria Soars - Pasti 2024
  • Beneficiarul să aparțină Parohiei ortodoxe Făgăraș II sau III, alocate bisericii Sf. Nicolae – Brâncoveanu sau să facă parte din comunitatea unei parohii rurale din Țara Făgărașului
  • Beneficiarul să fi promovat toate examenele anului școlar/universitar;
  • Media de absolvire să fie de minim 8;
  • Venitul mediu pe membru de familie în ultimele 3 luni să nu fie mai mare de 700 lei/lună;

De asemenea, organizatorii cer beneficiarilor să fie implicați într-un program de voluntariat sau să fie dispuși să se implice într-un astfel de program în beneficiul comunității, considerând că voluntariatul este o formă indispensabilă de dezvoltare personală.

Valoarea unei burse este de 1.200 lei, sumă care poate fi folosită pentru rechizite și cărți, cazare, masă, transport, participarea la diverse cursuri și activități educative.

Detaliile despre calendarul proiectului și actele necesare se găsesc pe site-ul bisericii Brâncoveanu. Tot de aici poate fi descărcat formularul de aplicație: Bursele brâncovenești.

Impactul în rândul bursierilor din anul școlar 2019 – 2020

Am intrat în acest proiect cu ajutorul Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, care m-a ajutat în realizarea ultimului an de școală postliceală. Acești oameni sunt minunați! Pe lângă bursă pot să zic ca am primit darul de a face parte dintr-o mare familie, în care se întâmplă multe lucruri frumoase!” (Cezara – foto dreapta)

Anul acesta a fost mai greu pentru mine, fiind clasa a XII-a… În tot zbuciumul meu sufletesc și îngrijorarea mea, această minunată Bursă Brâncovenească mi-a fost de un mare ajutor, atât financiar, cât mai ales prin sprijinului emoțional. Datorită acestui ajutor, am putut să îmi procur materiale necesare, să învăț pentru examen, fiind o mare necesitate în nevoia mea de a-mi ușura părinții de efortul pe care îl fac pentru educația mea. Voința este cheia de a urca spre excelență, sunt conștientă de acest lucru și lupt pentru a ajunge prin muncă să îmi construiesc un viitor luminos și să pot, la rândul meu, să dăruiesc lumină.” (Nicoleta – foto stânga)

Această bursă este un mare ajutor pentru mine, deoarece suntem o familie numeroasă și toți la școală. Părinților mei le este greu să ne ajute pe toți, dar suntem foarte importanți pentru ei, așa că fac eforturi foarte mari ca să facă față. Mă bucur că prin această bursă le pot reduce cheltuielile pentru școala mea. Mă face să mă simt mândră de mine atunci când văd că sunt apreciată.” (Roxana – foto dreapta)

Bursele Brâncovenești este un proiect care merită susținut. În primul rând pentru că ne demonstrează nouă, tinerilor din Țara Făgărașului, că există oameni buni care doresc ca noi să performăm în ciuda sistemului deficitar. Din altă perspectivă, trebuie să se conștientizeze faptul că și noi la rândul nostru ne vom aminti cu nostalgie de aceste momente de bucurie în care am fost sprijiniți, iar la rândul nostru vom încerca să ajutăm și noi generațiile viitoare, așa cum oameni cu sufletul mare ne-au ajutat și pe noi!” (Ștefan – foto stânga)


Apreciază
Distribuie