Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Ioan şi Viorica Macavei

Pe terenurile din spatele casei, în grădini amenajate sau în solarii pe suprafeţe din ce în ce mai mari, făgărăşenii fac agricultură, uneori chiar în cantităţi reduse, dar de cele mai multe ori din ele vând şi în piaţa din Făgăraş. Campania „Producător în Ţara Făgăraşului“ îi sprijină pe aceşti producători autohtoni în activitatea lor de a-şi promova produsele tot aici unde produc, la Făgăraş.

În această ediţie facem cunoştinţă cu doi oameni harnici, Ioan şi Viorica Macavei. Nu fac agricultură la scară industrială, dar din munca în grădina din spatele casei reuşesc să producă cele necesare lor, dar şi valorifică în piaţă o parte din producţie.

Ioan, în vârstă de 80 de ani şi Viorica, de 71 de ani erau deja în grădină la ora 8 dimineaţa cu pregătirile pentru încă o zi de piaţă. I-am întâlnit în timp ce culegeau din produsele de sezon şi în timp ce împachetau pentru a merge cu ele în piaţă. Bineînţeles, grădina era deja udată iar legumele pregătite erau numai bune de a fi consumate.

Pe o suprafaţă relativ mică, aproximativ 400 de metri pătraţi, soţii Macavei cultivă ardei bulgăresc, ardei gras, ardei iute, vinete, roşii, ceapă albă, ceapă roşie, praz, pătrunjel, castraveţi, salată, busuioc, mărar, cimbru, fasole păstăi, fasole boabe, varză, conopidă, ţelină, gulii… „Avem în grădină din toate cele de trebuinţă în bucătăria oricărei familii. Cartofi nu avem, de altfel şi suprafaţa noastră este mică, dar avem din toate celelalte de trebuinţă gospodinelor“, spune Viorica, în timp ce aduna conştiincioasă fasole păstăi pentru piaţă.

Pe suprafeţele pe care le cultivă, făgărăşenii produc şi sămânţa pentru anul viitor. „Din sămânţa pe care o producem în grădină vindem şi în piaţă, mai sunt cetăţeni care cumpără şi seminţe pentru răsaduri“, mai spune Viorica Macavei.

Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Demgy
curatare tapiterie
Moveos
JTTI

Layout 1Ioan şi Viorica au doi copii, fiecare cu rânduiala lui, însă toată treaba din grădină şi activitatea din piaţă o realizează singuri, chiar dacă au o vârstă respectabilă. „Nu vrem să trăim pe spatele nimănui. Noi vrem să ne descurcăm cum putem, singuri. Ne ajută şi copiii, dar au şi ei rânduiala lor. Când nu vom mai putea cultiva şi nu vom mai reuşi să ne descurcăm, vom vedea atunci ce va fi“, spun soţii Macavei.

Printre discuţiile despre activitatea din grădină şi greutăţile valorificării produselor în piaţa agroalimentară din Făgăraş, Viorica Macavei ne spune şi lucruri interesante despre cum trebuie trăită viaţă şi ce crede dânsa că ar schimba condiţiile traiului de zi cu zi: „până nu vom munci toţi pământul, nu vom ieşi din criză. Vom rămâne săraci şi vom cerşi. Pământul ne hrăneşte, trebuie doar să-l muncim“.

Soţii Macavei, ca şi cei pe care săptămânalul Bună Ziua Făgăraş i-a prezentat până acum, sunt doar producători autohtoni, iar produsele din piaţă sunt doar de pe pământul pe care îl muncesc cu mâinile lor. Aceştia nu aduc nici un produs din alte pieţe sau magazine ca să le vândă în piaţa din Făgăraş. De altfel, aceasta este şi ideea campaniei, aceea de a promova producătorul autentic din Ţara Făgăraşului.


Apreciază
Distribuie