Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Viorica Ludu

Continuăm campania noastră de informare a cititorilor noştri cu privire la cine şi ce produce în Ţara Făgăraşului şi vinde în Piaţa Agroalimentară din centrul oraşului. Săptămânalul Bună Ziua Făgăraş, Radio Star şi Super FM garantează că fiecare producător a fost fotografiat la locul exact unde produce, iar fotografiile publicate sunt chiar cele de la faţa locului, indiferent care este localitatea de unde provin produsele lui.

A venit vremea să descoperim, întâmplător, cine este cel mai vechi producător din Ţara Făgăraşului, care vinde în piaţă: Viorica Ludu, în vârstă de 75 de ani. De peste 15 ani vine în piaţă cu produsele personale din grădină, chiar dacă la început venea cu bicicleta în vechea piaţă de la Cetate tocmai din Beclean. Acum, dată fiind vârsta şi încercările vieţii, Viorica Ludu vine foarte rar în piaţa din oraş, dar este ajutată de fiica şi de ginerele ei. Nici aceştia nu sunt noi în piaţă, după cum mărturisesc chiar ei: „Toată lumea ne cunoaşte din piaţă, pentru că venim aici zilnic. Şi nu aducem mereu aceleaşi produse, ci mereu cu ceva nou, cu ceea ce avem în grădină şi pe locurile unde am sădit”, spune Doina, fata Vioricăi Ludu.campanie 2

Pe suprafeţele pe care le cultivă Viorica Ludu, se regăsesc aproape toate produsele de care este nevoie pentru orice gospodărie: varză, ceapă arpagic de sămânţă, ceapă verde, ceapă roşie şi ceapă albă, sfeclă roşie şi sfeclă de animale, ţelină, pătrunjel, morcov, ardei gras, ardei iute, fasole oloagă, fasole boabe, fasole păstăi, cartofi, dovlecei, varză, porumb de floricele, porumb de fiert, cimbru, spanac, ridichi negre, roşii, castraveţi, lobodă pentru salate.
În piaţă nu se regăsesc mereu toate aceste produse, ci doar ceea ce se cumpără, după cum spun producătorii. Săptămâna trecută, de exemplu, pe tarabele din piaţă se găseau ceapă verde, morcovi, ardei, porumb, fasole, varză şi salată. Dar, după spusele vânzătorilor, aproape în fiecare zi pregătesc produse proaspete şi naturale. Au şi de unde, mai ales că ei cultivă pe suprafeţe destul de mari, unele doar cu zarzavat, altele cu cartofi şi porumb.campanie 3

Amanet King Onix
Moveos
Agromar
Victoria Federal IFN
JTTI

„Am muncit de când mă ştiu şi mă bucur că am putut. Am făcut 26 de ani naveta la Făgăraş cu bicicleta, am fost şi bucătăreasă la Liceul Tehnologic Av. Dr. Ioan Şenchea, şi am lucrat şi pentru colectiv. Acum am pe fata mea şi pe ginerele care mă ajută cu toate treburile. Nu pot să spun că prin agricultură poţi trăi aşa cum trebuie, dar dacă ne ajută Dumnezeu cu ploi la vremea lor şi dacă ceea ce cultivăm se face, atunci e bine”, spune Viorica Ludu. Familia de producători autohtoni trăiesc acum exclusiv din roadele câmpului. Ginerele Vioricăi Ludu spune că pentru ei a devenit un mod de viaţă şi că acest lucru înseamnă mult pentru ei, mai ales că acum este şi ocupaţia lor de zi cu zi.

Tradiţia pe care şi-au construit-o de-a lungul timpului prin agricultură şi valorificarea produselor în piaţa din Făgăraş, fac cinste campaniei pe care Săptămânalul Bună Ziua Făgăraş, Radio Star şi Super FM a lansat-o de mai bine de o lună de zile. Viorica Ludu şi toţi ceilalţi care au răspuns afirmativ campaniei vor putea fi în curând identificaţi de făgărăşeni prin şorţurile şi ecusoanele ce le vor purta din spatele tarabelor din piaţă.


Apreciază
Distribuie