Campanie de salvare a Cabanei Valea Sâmbetei. Apel pentru semnarea petiției

„Ambulanța pentru monumente”, care a salvat mai multe imobile din România, inclusiv la Făgăraș, face apel la semnarea petiției pentru salvarea Cabanei Valea Sâmbetei, care se află în curs de demolare.

«Vă rugăm semnați petiția – https://facem.declic.ro/campaigns/cabane-montane-salvate – pentru ca aceste clădiri de suflet ce trăiesc în inimile iubitorilor de munte să nu ajungă să trăiască doar în amintirile lor! Link in primul comentariu! Patrimoniul, ca și munții este al tuturor celor care îl respectă. A început demolarea Cabanei Valea Sâmbetei, una dintre puținele cabane montane istorice rămase nealterate de modificările neadecvate prin care aceste cabane construite începând cu 1880 au devenit irecognoscibile.

Am solicitat săptămâna trecută DJC Brașov începerea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a cabanei “Valea Sâmbetei” construită de SKV Sighișoara începând cu 1931. Deocamdată s-a demolat doar aripa sudică ce reprezenta vechea cabană forestieră inclusă în proiectul inițial dar cabana construită de SKV este încă în picioare», spun reprezentanții „Ambulanța pentru monumente”.

Campania este desfățurată împreună cu comunitatea Declic. Peste 7.600 de persoane semnaseră petiția până vineri dimineață, 23 februarie.

Moveos
Agromar
Amanet King Onix
Monumente funerare
Proaspat Alb

«Am lansat împreună cu Declic petiția pentru salvarea patrimoniului turistic al României reprezentat de cabanele montane. Nu dorim să fie muzeificate ci adaptate, modernizate și reutilizate în spiritul păstrării autenticității istorice a formei lor. În 2022 salvam cabana Leaota; tot atunci ne-am oferit ajutorul pentru intervenții la cabana “Valea Sâmbetei” aflând de la cabanier că urmează să se facă reparații de anvergură», precizează „Ambulanța pentru monumente”.

Cabana Valea Sâmbetei, una dintre cele mai cunoscute din munții României, a fost parțial demolată. Proprietarii au decis că această cabană era „prea mucegăită și cu igrasie”, potrivit Turnul Sfatului. Cabana Valea Sâmbetei face parte din șirul cabanelor construite în munții României începând cu 1890.


Apreciază
Distribuie