Casa de pe bancnota de 10 lei poate fi admirată la Muzeul Astra din Sibiu

Casa de pe bancnota de 10 lei poate fi admirată la Muzeul Astra din Sibiu.

Casa din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, a fost construită la 1835 şi, de 18 ani, se află în Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeul în aer liber din Europa, iar din 2005 pe bancnota de 10 lei.

„De achiziţia, transferul si reconstrucţia casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparţinut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevaţie, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip şi var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior şi evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”, a spus Ciprian Ştefan, directorul general al muzeului, citat de Consiliul Judeţean Sibiu, potrivit News.ro.

Monumente funerare
Proaspat Alb
curatare tapiterie
JTTI
Agromar
Demgy
Victoria Federal IFN

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie şi o cameră, ambele fiind mobilate şi decorate cu mobilier şi obiecte din zona Vlădeşti, localitate cunoscută şi în prezent pentru olărit şi vastele livezi cu pomi fructiferi.

Casa a fost refăcută in 1926 şi strămutată în Muzeul Astra în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită şi are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei. „Acest fapt a fost confirmat de foştii proprietari dar şi de personalităţile care au decis prezenţa ei pe bancnotă”, subliniază Ciprian Ştefan, arătând în acelaşi timp că, în ultimii ani casa din Vlădeşti a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniştri, directori de bănci şi chiar un fost preşedinte al FC Barcelona.


Apreciază
Distribuie