Ce a cauzat pana de curent care a paralizat Făgărașul

Nepăsarea statului a reușit să paralizeze, la propriu, jumătate din Făgăraș. Compania nu a mai făcut investiții de zeci de ani, în schimb obligă Primăria să-i facă treaba. Oamenii spun că nici pe vremea lui Ceaușescu nu au trăit așa ceva. Ce face furnizorul? Își cere scuze…

Mii de oameni au îngheațat în propriile case, la școală sau la serviciu, mai bine de 15 ore! Mai multe avarii la rețeaua de energie electrică apărute concomitent, joi la ora 23:00, au pus pe butuci activitatea în jumătate din oraș din cauza lipsei investițiilor, până vineri la ora 14:00. Școli, instituții publice și societăți comerciale au rămas cu lacătele pe uși, vineri dimineața.

Oamenii sunt revoltați că alimentarea cu energie le este sistată dacă nu plătesc facturile la timp, dar furnizorul nu reacționează la fel de rapid în cazul defecțiunilor. Localnicii spun că nici înainte de `89 nu erau lăsați în beznă pentru 12 ore.

Rețeaua construită în vremea comunismului nu a mai fost modernizată de cel puțin 40 de ani, potrivit primarului Gheorghe Sucaciu. Singurele lucrări au fost pentru „lipituri”, iar cablurile „coapte” au mai fost înlocuite sau protejate în orașul nostru doar din bugetul local.

Mai mult, municipalitatea a fost obligată să suporte cheltuielile când a executat lucrări la drumuri sau trotuare, prin avizele primite de la stat. Documente fără de care nu puteau fi realizate proiectele din localitate. Cu alte cuvinte, statul român, acționarul majoritar al Societății Electrica Transilvania Sud, i-a obligat pe alții să modernizeze porțiuni din rețea, cu bani de la bugetul local. Consumatorii au plătit astfel de două ori pentru incompetența tuturor guvernelor de până acum: o dată prin achitarea facturilor, iar a doua oară prin taxele achitate Primăriei.

O singură încercare de modernizare a rețelei, vechi de zeci de ani, a avut loc în cartierul Tudor Vladimirescu, potrivit primarului. Edilul spune că au fost depuse mai multe solicitări pentru modernizare, dar au rămas fără răspuns.

„Este o situație gravă din punctul meu de vedere. Mai multe instituții ale statului, spre exemplu și Trezoreria, nu au funcționat astăzi. La aceasta sunt conectate mai multe instituții publice din Țara Făgărașului: primării, școli. spitale. Depindem de această societate cu capital majoritar de stat. Am făcut foarte multe solicitări de a prinde în bugetul lor de investiții și Făgărașul, anul acesta în toamnă s-au făcut ceva investiții în zona cartierului Tudor Vladmirescu, dar nu este suficient! Rețeaua este foarte veche, iar consumatorii au mărit puterea de consum datorită tehnologiei. Trebuie făcute investiții pentru a nu mai fi în această situație.

Noi am fost obligați prin avizul emis de Societatea Electrica să facem investiții de modernizare (la rețeaua ei – n.r.), când am avut proiecte de modernizare a drumurilor, și nu am avut ce face pentru că altfel ne întârziau lucrările. În continuare, acest lucru ni se impune de la această societate și nu numai, ci de la toate (de stat – n.r.), spre exemplu și de la cea de gaz. Avem un protocol cu cei de la gaz și acolo unde avem investiții le-am transmis proiectele noastre, iar ei vin și înlocuiesc conductele. Cu cei de la Electrica am avut discuții, dar n-am semnat încă nimic în acest sens”, spune Sucaciu.

Firma servicii renovare
Monumente funerare
Demgy
Fantanita Craiesei
JTTI
Mogaldea Therapy

Bineînțeles, municipalitatea nu are cum să recupereze investițiile care erau în sarcina companiei de stat.

Situația de vineri este cea mai gravă din ultimii 30 de ani, dar nu este un caz singular. Probleme similare au mai avut loc pe parcursul anului 2018, pe care ziarul Bună Ziua Făgăraș le-a semnalat în repetate rânduri și a cerut clarificări de la furnizorul de energie electrică. Detalii, aici și aici.

La solicitarea redacției Bună Ziua Făgăraș, societatea a oferit un răspuns, vineri, în privința defecțiunilor. Detalii, aici.

Liviu Ardelean

Ce spune Electrica despre paralizarea orașului, la solicitarea Bună Ziua Făgăraș


Apreciază
Distribuie