Ce înseamnă Scenariul 3 în lupta de combatere a coronavirusului

Autoritățile din România au conturat, încă de la începutul anului, mai multe scenarii pentru lupta împotriva noului coronavirus.

Aceste scenarii se aplică în funcție de numărul de cazuri confirmate cu coronavirus și prevăd măsuri diferite.

  • Scenariul 1 – până la 25 de cazuri
  • Scenariul 2 – între 26 și 100 de cazuri
  • Scenariul 3 – între 101 și 2000 de cazuri
  • Scenariul 4 – peste 2000 de cazuri

Cazurile confirmate în România, până în acest moment, aici!

În Scenariul 3, autoritățile iau în considerare să declare carantină la domiciliu, nu doar în spital. În plus, s-ar putea amenaja spații speciale, inclusiv în hoteluri.

„În Scenariul 3, vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, care vor fi arondate exclusiv pacienților Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afecțiuni de boli infecțioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor reține acele 10%, pe măsura evoluției situației, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul sănătății.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă, 14 martie, că intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

Însă, o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu se poate confirma faptul că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.

Față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Moveos
Firma servicii renovare
JTTI
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Fantanita Craiesei
Monumente funerare

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

  • Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
  • Limitarea activităților colective.
  • Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
  • Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
  • Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

„Acest Scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată (…) ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat Victor Costache, într-o intervenție la Digi 24.

Izolarea la domiciliu rămâne cea mai importantă măsură,  atât pentru prevenirea infectării cât și pentru împiedicarea răspândirii virusului.

Iar, dacă apar mici probleme, sfatul lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este următorul:

„Să contacteze medicul de familie prima dată. Și telefonic să îl contacteze. Pentru o febră de 38 nu veni la spital sau pentru că tușești. Prima dată contactează medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic îți găsim pe cineva să trimitem să îți recolteze de acasă, rămâi acasă până vedem rezultatele, decât să te duci în UPU, să infectezi alte persoane”.

 


Apreciază
Distribuie