Certificatul energetic – obligatoriu dacă vrei să vinzi sau să închiriezi un imobil

Vânzarea unui imobil nu este chiar atât de simplă precum pare la prima vedere. Aceasta implică o serie de acte, notari, negocieri și bănci. În cazul închirierii, lucrurile sunt ceva mai simple, însă tot este nevoie de notari și documente.

Nu vom discuta despre tot procesul de închiriere sau de vânzare, care poate să fie extrem de stufos, ci ne vom îndrepta atenția spre unul dintre cele mai importante documente care sunt implicate în cadrul tranzacțiilor: certificatul energetic.

Un certificat energetic este obligatoriu în ambele cazuri, însă nu obligativitatea ar trebui să te convingă să îl achiziționezi, ci faptul că este extrem de util. Cu un astfel de document poți stabili mai bine prețul locuinței, poți afla care sunt punctele tari și punctele slabe și poți îmbunătăți costurile generate de consumul de energie.

 

Care sunt cele mai utile sfaturi referitoare la certificatul energetic?

Royall Security
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Isoplus Special - Pasti
Demgy
JTTI

 

  1. Alege cu atenție auditorul energetic atestat. Certificatul energetic este redactat de un auditor energetic atestat. Există câteva sute de auditori energetici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Verifică persoana la care apelezi și asigură-te că este serioasă și că a avut experiențe bune cu alți clienți. Verifică prețurile cu care lucrează.

  1. Nu te limita doar la a obține certificatul energetic. Pentru a beneficia cât mai mult de acest document este bine să și ții seama de recomandările auditorului energetic și să îmbunătățești eficiența energetică a imobilului (să-l modernizezi).
  1. Obține si un audit energetic. Auditul energetic este un document mai complex decât certificatul de performanță energetică, care nu doar că introduce clădirea într-o clasă de eficiență energetică, ci vine și cu sfaturi. O parte dintre auditorii energetici atestați (cei cu grad profesional I) pot să elibereze atât audit energetic, cât și certificate energetice.
  1. Informează-te. Atunci când îți dorești să achiziționezi un certificat energetic, este recomandabil să fii informat. Daca ești informat, totul va decurge foarte rapid și ușor. În principiu, trebuie să știi că orice clădire poate să fie încadrată într-una dintre clasele energetice de la A până la G, în clasa A fiind încadrate imobilele cele mai eficiente energetic, iar în clasa G cele mai ineficiente. Diferențele dintre o clădire din clasa A și una din clasa G sunt mari. Prima are un consum energetic de doar 125 kWh/m2/an, în timp ce a doua depășește 800 kWh/m2/an. În timp, sumele cheltuite pentru încălzirea/răcirea unei clădiri din clasa de eficiență G pot fi cu adevărat mult mai mari.

De regulă, obținerea unui certificat energetic se face rapid, 24 de ore fiind suficiente. Dat fiind faptul că prețul în general este de până în 200 de lei pentru un apartament (desigur, fiecare auditor îşi poate stabili liber prețurile), nu există niciun motiv să fie evitată o astfel de cheltuială.

Certificatul de performanță energetică este valabil 10 ani.


Apreciază
Distribuie