Clădire de grădiniţă, miză în proces

Următorul termen în litigiul cu privire la imobilul în care funcţionează grădiniţa cu program prelungit Pinochio este 22 octombrie a.c.. Până atunci firma care face raportul de expertiză trebuie să-l finalizeze şi să-l depună la dosar.

Municipalitatea se judecă pentru dreptul de proprietate al corpului vechi din clădirea de pe strada Mihai Eminescu (vizavi de Romtelecom) cu o persoană fizică din Făgăraş. Şi o parte, şi cealaltă susţin că sunt proprietarele spaţiilor în care funcţionează grădiniţa.

Miza o reprezintă nişte camere din spatele curţii, adică un corp vechi de clădire, despre care reprezentanţii administraţiei publice susţin că au fost construite cu peste 40 de ani în urmă pe banii Primăriei, pe când actualul proprietar din acte spune că în Cartea Funciară lucrurile stau exact invers.
În opinia reclamantului din proces, Lucian Opriş, miza o reprezintă de fapt chiria pe care o percepe de la Primărie pentru două camere, folosite în ultimii doi ani de zile de administraţie, fără a achita niciun ban.

„Eu sunt proprietar de doi ani pe această clădire şi am extras CF care atestă această calitate. Aşa că am acţionat în judecată Primăria pentru neplata chiriei pentru toată această perioadă. Cât timp un extras CF arată că sunt proprietarul de drept al acestui imobil şi până nu există o sentinţă judecătorească definitivă care să spună altceva, eu consider că Primăria foloseşte acel spaţiu abuziv”, spune Lucian Opriş.

De partea cealaltă, primarul e convins în proporţie de 99% că va câştiga, pentru că are ca as în mânecă nişte autorizaţii de construcţie, găsite în arhivele Primăriei, care atestă că acel corp vechi a fost construit pe banii municipalităţii între anii 1967-1970. Avocatul care reprezintă interesele Primăriei este Adrian Hutopilă.

Litigiul a început în 2012 sub nr. de dosar 771/226/2012. Corpul vechi de clădire reprezintă o suprafaţă construită de 300 mp şi folosită dintotdeauna ca grădiniţă.

Sumi Agro - Shigeki
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Mobila SH
Amanet King Onix

Pentru a se putea intra în acele spaţii situate în spatele curţii, Primăria a obţinut drept de servitute de la proprietarul corpului nou de clădire.
S-a ajuns la acest proces pentru că, potrivit av. Hutopilă, „din omisiune, corpul vechi nu a fost intabulat pe Primărie la Cartea Funciară, astfel că persoana care deţine restul clădirii a contestat dreptul de proprietate al administraţiei locale.”

Procesul se află în stadiul în care s-au propus şi s-au încuviinţat probe cu expertize pentru aceste construcţii. Urmează ca raportul de expertiză să fie finalizat şi depus până la termenul de 22 octombrie.

În decursul litigiului, au existat şi perioade de maximă încordare între cele două părţi. Potrivit lui Opriş, primarul l-a dat în judecată pentru că ar fi ameninţat şi ar fi asmuţat un câine pe învăţătoarele de la grădiniţă. Magistraţii însă au dispus neînceperea urmăririi penale în acest dosar.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie