Clădirea de contingență a Aeroportului Braşov, finalizată 98%

Clădirea de contingență a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav a ajuns în stadiu final de execuţie, 98% din lucrări fiind deja realizate, anunță Consiliul Județean printr-un comunicat de presă.

Construcţia, alcătuită din parter, două etaje, un etaj trei retras şi acoperiş sub formă de platformă de observaţie pentru serviciul de meteorologie, este în prezent terminată şi funcţională, având în vedere că a fost racordată la reţelele de utilităţi şi fibră optică.

„Potrivit informaţiilor furnizate de Horia Cazacu, manager de proiect, mai rămân de executat ultimele finisaje şi remedieri, activităţi de punere în funcţiune, reglare şi testare a echipamentelor şi instalaţiilor aferente clădirii, precum şi finalizarea împrejmuirii perimetrului acesteia, în aşa fel încât să se poată trece la procedurile privind recepţionarea obiectivului.

La parterul clădirii de contingenţă, un spaţiu eminamente tehnic, au fost instalate echipamentele pentru sistemele de comunicaţii radio, comunicaţii terestre, sistemele de navigaţie aeriană, precum şi serverele şi echipamentele aferente sistemului remote tower. Pe lângă acestea, au fost instalate tablourile electrice, sursele de alimentare UPS şi grupul electrogen.

Spaţiile de la etajul întâi au funcţiuni administrative, fiind pregătite pentru a găzdui birourile angajaţilor, în timp ce etajul al doilea a fost împărţit într-o zonă destinată sistemelor meteo care sunt în curs de instalare şi implementare în momentul de faţă şi o altă zonă alocată pentru o ulterioară dezvoltare a sistemului de turn virtual.

La etajul al treilea au fost instalate alte echipamente aferente turnului virtual, iar pe acoperiş a fost montat sistemul video format din 14 camere de luat vederi fixe şi 2 camere mobile de înaltă rezoluţie. Valoarea totală actualizată a acestui contract este de 83.202.336,94 lei.

Implementat începând cu luna ianuarie 2022, contractul a cuprins proiectarea, construcţia şi funcţionalizarea clădirii de contingenţă, precum şi fabricarea, instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice care asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Este vorba atât despre echipamentele instalate în amplasamentul aeroportuar şi deja verificate cu prilejul zborurilor de calibrare care au avut loc în luna decembrie 2022, respectiv ILS/DME şi DVOR/DME, cât şi despre echipamentele şi aparatura care compun turnul virtual de control, instalate în clădirea de contingenţă şi la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad din cadrul ROMATSA, care are în responsabilităţi controlul traficului aerian pe Aeroportul Braşov”, se arată în comunicatul instituției.


Apreciază
Distribuie