Controale intensificate în județ, pentru prevenirea pestei porcine

Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, anunță intensificarea controalelor, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în zona Săcele – Tărlungeni – Budila.

Echipe mixte vor efectua controale riguroase, mai ales în zonele în care se organizează, de regulă, târguri pentru vânzarea/cumpărarea de animale. Acestea vor fi formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi din partea Poliţiei Locale. Mai mult, vor fi instituite filtre rutiere pentru controlul circulaţiei cărnii şi animalelor fără a fi prezent personalul sanitar-veterinar, dacă vor fi situații în care se impune acest lucru.

„Cu ocazia controalelor dorim identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează activităţi de transport a animalelor sau comercializează ilegal produse agroalimentare de origine animală, provenite din importuri şi achiziţii intracomunitare sau fără documente de provenienţă. De asemenea, se verifică modul de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animalelor, precum şi legalitatea din punct de vedere sanitar-veterinar a operaţiunilor derulate de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de valorificare a cărnii şi a subproduselor din carne. Este foarte importantă identificarea operatorilor economici în a căror activitate există riscul apariţiei şi propagării virusului”, spune prefectul.

Eve
La Giorgia
Belvedere
Tractari auto
Servicii profesionale de curatenie cu aburi
Monumente funerare

Organizarea de târguri de animale pe raza judeţului nostru a fost interzisă, printr-o decizie a DSVSA Braşov, după confirmarea unor focare de pestă porcină africană în judeţul Covasna.

Până acum, pe raza județului Brașov nu a fost semnalat  nici un astfel de focar. Virusul este extrem de puternic și are o rată a mortalităţii de 100%, fiind cea mai periculoasă boală la porc, potrivit autorităților. Acesta nu afectează sănătatea omului, însă răspândirea bolii pe întreg teritoriul ţării poate genera pagube majore economiei naţionale şi implicaţii asupra securităţii alimentelor.


Apreciază
Distribuie