Modernizarea „Drumului de sub munte”, tot mai aproape

foto: asfaltari-romania.ro

foto cu caracter ilustrativ: asfaltari-romania.ro

Achiziția execuției lucrărilor de modernizare a „Drumului de sub munte” este în derulare, anunță Consiliul Județean Brașov.

Caietul de sarcini pentru execuția proiectului a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, după două luni în care documentația a fost transmisă spre verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, refăcută și apoi aprobată. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 25 martie 2019, iar valoarea estimată a acestei achiziții este de 111.548.272,89 lei (fără TVA).

Vor fi construite podețe transversale, podețe la drumurile laterale și podețe de acces, vor fi reabilitate opt poduri și vor fi construite șapte poduri noi, pe lângă refacerea totală a carosabilului vor fi modernizate sau amenajate trotuare, stații transport public și refugii pentru pasageri, se vor realiza lucrări pentru scurgerea apelor pluviale. Durata contractului este de 33 de luni.

Modernizarea vizează drumul interjudețean DJ 104A – Perșani – Victoria în legătură cu DJ 105C Victoria – Ucea de Sus și DJ 105P – Ucea de Sus, în lungime totală de 53,01 km (din care 49,039 km vor fi realizați cu fonduri alocate prin POR și 4 km vor fi modernizați din fondurile proprii ale județului Brașov).

Drumul străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria și Ucea de Sus. Modernizarea acestuia va asigura conectarea cu rețeaua TEN-T și descongestionarea traficului din zona DN1 Sibiu – Brașov, având în vedere că el facilitează legătura între județele Brașov, Sibiu și Argeș. Mai mult, va face legătura între DN 1 și Transfăgărășan (DN 7C), la Cârțișoara.

Proaspat Alb
BPM - excavatorist
Reno Depo
Amanet King Onix
Monumente funerare
Mobila SH
Demgy

Procedura de elaborare a proiectului tehnic pentru execuția lucrărilor a fost anevoioasă, spune administratorul public al județului Brașov, Daniel Gligoraș.

„A trebuit să parcurgem două etape pentru finalizarea proiectului tehnic. Prima a fost achiziția realizării serviciilor de proiectare pentru trecerile la nivel cu calea ferată, având în vedere că drumul se intersectează cu două căi ferate, iar pentru această achiziție a trebuit să facem o procedură simplificată care a durat aproape șase luni. Etapa a doua a constat în realizarea proiectului tehnic pentru drumul propriu-zis, care are o lungime de aproximativ 50 km. Pentru finalizarea proiectului tehnic a fost nevoie și de obținerea avizelor necesare autorizației de construire. Ulterior am obținut autorizația de construire atât pentru trecerile la nivel cu calea ferată, cât și pentru drum, după care proiectul tehnic cu cele două componente a fost trimis la ADR Centru pentru verificare. Abia după ce am primit acceptul ADR Centru, am putut trece la scrierea caietului de sarcini pentru execuția lucrărilor”, a explicat administratorul public.

Până acum au fost achiziționate serviciile de proiectare a trecerilor la nivel cu calea ferată, cele de management execuție investiție, de verificare tehnică și de audit financiar.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a „Drumului de sub munte” este de 146.864.245,94 lei, din care cheltuielile totale nerambursabile alocate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6, ajung la 141.522.749,92 lei. Contribuția proprie a Județului Brașov la cheltuielile eligibile este de 2.888.219,39 lei, iar cheltuielile totale neeligibile ajung la 2.453.276,63 lei.


Apreciază
Distribuie