Copiii romi din Făgăraș, sprijiniți să meargă la grădiniță

Ionuț Androne, dreapta

86 de copii romi au primit gratuit rechizite și ghiozdane, astăzi, pentru a putea merge la grădiniță.

Darurile le-au fost oferite micuților în cadrul unui proiect, implementat de Asociația Romilor din Făgăraș, pentru prevenirea abandonului școlar.

„Acest proiect vine în sprijinul copiilor de la grădinița cu program săptămânal din Combinat și este bine venit, pentru că îi ajută pe părinți să nu mai cumpere rechizite, cu rugămintea de a frecventa grădinița, pentru că au doar lucruri  bune de învățat, socializează, se pregătesc pentru școală și vor fi viitori școlari educați”, spune directorul unității de învățământ, Silvia Florea.

Asociația condusă de Ionuț Androne au demarat demersurile după ce membrii acesteia au constatat că rata abandonului școlar este în creștere în rândul copiilor romi făgărășeni.

„Ne-am dorit să chemăm părinții și preșcolarii la Casa de Cultură, pentru a discuta cu ei despre importanța actului educațional, despre importanța proiectului pe care noi îl avem în comunitatea romă din cartierul Combinat. Mulți dintre părinți au spus că motivul pentru care nu își trimit copiii la grădiniță este că nu au bani să le ia rechizite. Ne-am gândit la inițiativa doamnei directoare Florea și am achiziționat fiecărui copil un pachet complet de rechizite, care îi va susține pe tot parcursul anului școlar. Iată că motivul principal pentru care copiii lipseau de la cursuri nu mai există.

Agromar
JTTI
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Demgy
Victoria Federal IFN
curatare tapiterie

(…) Săptămâna viitoare urmează o activitate destul de interesantă, pentru că o să îi ducem la un loc de joacă din municipiul Făgăraș, unde o să petreacă trei ore la diferite ateliere de pictură, desen, o să servească masa acolo, după care o să meargă să viziteze principalul obiectiv turistic: Cetatea. Așteptăm ca, anul viitor, bugetul municipiului să fie la fel de darnic și să putem atrage resurse financiare pentru comunitatea romă”, a delcarat Ionuț Androne, președintele asociației.

Întrebat ce ar trebui să se schimbe în sistemul de învățământ românesc, pentru ca acești copii să nu ajungă în situația de a renunța la școală, Androne a mărturisit că, în opinia sa, sistemul de învățământ nu există, dar „ar trebui să se lucreze pe mai multe paliere. Ar trebui, poate, să se lucreze cu cadre didactice, penru că (…) pentru noi, educatorii, învățătorii, profesorii au fost modele și sper ca și în anul 2019 și, de acum încolo, acestea să reprezinte modele pentru copilași și să nu mai auzim la știri fel de fel de cadre didactice care se pierd.

Poate ar trebui lucrat și la educația părinților, dacă nu e prea târziu, pentru că nu mai consideră că educația copilului este importantă. (…) Am văzut cazuri, chiar astăzi, în care părintele nu avea șansă să își trimită copilul la școală, pentru că e pur și simplu rupt de sistemul educațional și el nu știe cât de importantă e școala. Dacă ei nu au avut șansa, acum 10-15-20 de ani să li se explice cât de important e învățământul, poate reușim noi, soscietatea civilă să o facem, pentru că mă îndoiesc că sistemul va reuși vreodată”.

Proiectul „SOS – Educația copiilor aparținând grupurilor vulnerabile“ este implementat de Asociația Romilor din Făgăraș, în cadrul Programului municipal pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al UAT Făgăraș a programelor, proiectelor şi acţiunilor pentru tineret pe anul 2019.


Apreciază
Distribuie