Costum popular masculin din Tara Făgărașului, lansat în format digital 3D

captură video La blouse roumaine

Tradiția și tehnologia „și-au dat mâna” într-un proiect La blouse roumaine & AMC Studio România, prin digitalizarea unui costum popular masculin din Tara Făgărașului.

Recrearea costumului în format digital 3D a fost lansat pentru a marca „Ziua Iei”, în semn de prețuire a moștenirii culturale.

„Împreună cu Muzeul Pânzelor și Poveștilor am ales un costum masculin din Țara Făgărașului pentru a fi recreat în 3D. Echipa studioului AMC a avut șansa de a vedea, studia și atinge aceste piese în studioul lor. Am ales bastonul cu trei culori ca metaforă pentru diferitele elemente specifice fiecărei comunități (steagul, bastonul cu ciucuri sau chiar puștile din fotografii vechi)”, se arată în textul ce însoțește costumul 3D.

Lansarea costumului popular digitalizat este o premieră.

Isoplus Special - Pasti
Proaspat Alb
Primaria Soars - Pasti 2024
Brutaria Dragus

„Tradiția face un pas important și asumat în era digitală. Unul dintre costumele vechi, de ceată, din colecția noastră cu zestre veche, a fost digitalizat. Sute de ore de „broderie virtuală”, realizate cu migală într-un studio, de tineri pasionați, pentru a crea o imagine care să vorbească pe limba noii generații… Pe măsură ce vechiul se întâlnește cu noul și tradiția se împletește cu tehnologia, ne putem prețui patrimoniul cultural în timp ce imbrațișăm schimbările epocii digitale. Împreună, ne putem asigura că poveștile ascunse în aceste costume sunt prețuite și perpetuate pentru generațiile viitoare”, este mesajul publicat de Muzeul Pânzelor și Poveștilor din comuna Mândra.

Cercetarea pentru costumul din Făgăraș a fost realizată de echipa La blouse roumaine, Andreea Tănăsescu și Irina Apan și poate fi urmărit aici.


Apreciază
Distribuie