Creată și adusă din Olanda, laleaua Doamnei Maria Brâncoveanu înflorește și în Făgăraș

În curtea Bisericii brâncovenești Sf. Nicolae din Făgăraș a înflorit de curând, pentru prima dată, floarea creată și dedicată Doamnei Maria Brâncoveanu. 

Bulbii de lalea au fost primiți în dar de Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș, organizația bisericii, de la proprietarii acestui soi unic în lume: asociația omonimă din Olanda.

„Proiectul “Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu” a fost inițiat de Asociația Femeilor Ortodoxe Doamna Maria Brâncoveanu din Olanda, de la parohia ortodoxă românească „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam. El s-a născut din dorința de a onora personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu, precum și din descoperirea faptului că Doamna Marica iubea lalelele, pe care le-a introdus la Curtea Domnească. Motivul lalelelor apare pe câteva broderii și ferecături aparținând familiei Brâncoveanu”, spun reprezentanții Asociației.

Viguroasă, dar grațioasă, laleaua aleasă prezintă caracteristici deosebite: galbenul-auriu care încadrează petalele simbolizează coroana purtată cu multă demnitate de Doamna Maria Brâncoveanu, iar roșul reprezintă martiriul Brâncovenilor și culoarea inimii însângerate a Doamnei Marica.

Monumente funerare
Florian Shaorma
Reno Depo
Demgy
Firma servicii renovare
Mobila SH
Proaspat Alb

Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu a fost înregistrată la Asociația Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi, singura instituție internațională recunoscută în acest domeniu, în 2017. În 2018, a primit Certificatul de Autenticitate, care atestă unicitatea ei. În lista florilor cu bulbi înregistrate și certificate în 2018, ea se regăsește cu numele TULIPA “DOAMNA MARIA BRÂNCOVEANU”. 

Din 2019, laleaua Doamna Maria Brâncoveanu este cultivată și în parcul Keukenhof din Olanda, cea mai mare grădină de flori din lume, cunoscută și ca Grădina Europei.

La Făgăraș, lalele dedicatei soției ctitorului bisericii au înflorit pentru prima dată la începutul lui aprilie 2024 și au adus multă bucurie în comunitatea bisericii brâncovenești.


Apreciază
Distribuie