Crește punctul de pensie. Legea a fost votată, deși are un impact bugetar uriaș

Proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost votat astăzi cu 197 de voturi de Camera Deputaților.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.

FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile. Cu alte cuvinte Guvernul PSD, sau cel care îl va succede după alegerile de anul viitor, s-ar putea trezi în imposibilitatea de a plăti pensiile.

RMN Diagnostica
TMF Copy Center
Monumente funerare

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale și parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei, potrivit G4Media.

Săptămâna trecută, Senatul a respins, în plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Au fost înregistrate 67 de voturi „pentru” şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic. La acel moment au lipsit chiar parlamentari PSD de la vot, mai scrie sursa citată.


Apreciază
Distribuie