Modernizarea străzii Doamna Stanca, blocată de Alexandru Mazilu de la PNL: „Mai analizăm, mai gândim, mai vedem…”

Consilierul PNL Alexandru Mazilu a blocat modernizarea străzii Doamna Stanca, abținându-se de la vot și înclinând balanța în favoarea PSD-ALDE.

UPDATE: Mazilu, exclus din PNL în urma scandalului. Detalii, aici.

Proiectul pentru reabilitarea acestei străzi nu va putea fi pus în aplicare, cel puțin deocamdată, pentru că nu a fost obținut numărul necesar de voturi în Consiliul Local. Toți membrii din partea PSD s-au abținut – inclusiv viceprimarul Valentin Clonț, la fel și unul dintre membrii ALDE, Cosmin Poparad.

Pentru ca proiectul să fie aprobat era nevoie ca jumătate plus unul dintre consilierii prezenți să voteze favorabil. Decizia a ajuns, astfel, în mâinile unuia dintre consilierii PNL. Votul lui putea schimba rezultatul, numai că, surpriză și nu prea, Alexandru Mazilu (foto) a ales să încline balanța în favoarea PSD-ALDE. El a urmat exemplul celor din opoziție și… s-a abținut de la vot. Rugat de jurnaliști să explice decizia luată, liberalul a preferat să facă istoricul ocolitoarei.

„De 29 de ani ne chinuim să facem această ocolitoare. Mi-am dorit foarte mult, în timpul în cât sunt consilier, în timpul mandatului meu să se întâmple niște lucruri deosebite, ca să-mi amintesc cu plăcere că am fost și eu participant la realizarea acestor lucruri deosebite. Primul dintre ele este ocolitoare care, vă spun, de 29 de ani ne chinuie.

Toți primarii, toți consilierii și-au propus în activitatea de propagandă, au promis și nu au realizat niciunul. Consider că ăsta e obiectivul prioritar pentru noi și, dacă am luat banii pentru ocolitoare, să facem ocolitoarea. Nu putem să facem foarte multe lucruri, banii sunt puțini, iar expunerea de motive a domnului primar nu m-a convins că dacă luăm acești bani de acolo nu va fi întârziat proiectul”, a declarat Mazilu, la finalul ședinței.

Primarul Gheorghe Sucaciu susține că ocolitoarea este blocată de opt luni de Guvernul PSD-ALDE, care refuză să transfere terenul în proprietatea municipiului Făgăraș, iar banii pentru realizarea acesteia vor fi pierduți dacă nu sunt folosiți. Mazilu, însă, nu este de acord.

„Nu este (ocolitoarea a municipiului – n.r.), dar banii aceștia nu se pierd. Banii aceștia sunt ai noștri în continuare. Se face o informare… Sunt cinci milioane care pot fi folosiți. Mai analizăm, mai gândim, mai vedem…. nu așa înscurt, pentru că sunt bani mulți și vom mai face o ședință, ne vom sfătui așa cum am făcut astăzi, nu de fiecare dată sărim care votează primul. Și dumneavoastră (referindu-se la ziariști – n.r.) vă plictisiți când vedeți că toată lumea «da, da, hai să terminăm ședința»”, a adăugat Mazilu.

Întrebat de ce nu a votat, spre exemplu împotrivă, în loc să se abțină, preferând astfel să încline balanța către PSD-ALDE, liberalul a spus că „nu, nu am înclinat balanța către PSD-ALDE, nu o luați așa. (…) Nu m-am gândit că e vreo diferență între a te abține și nu. Și apoi eram chiar singur… vreți să ies în evidență așa, negativ?”.

De unde a pornit totul

Scandalul din ședința de astăzi a Consiliului Local a fost iscat de o postare de pe Facebook a lui Cosmin Poparad. Consilierul ALDE a investit bani în promovarea online a unui mesaj adresat făgărășenilor, în care îi întreba dacă sunt de acord cu un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Proiectul prevede, pentru modernizarea străzii Doamna Stanca, ca Primăria să ia suma de 1.800.000 de lei din creditul de 28.583.333 de lei, destinat finanțării construcției Ocolitoarei Făgăraș.

Saga Victoria - bucatar
Monumente funerare
TMF Copy Center

„Doamna Stanca (strada – n.r.) a fost votată să se facă din bugetul local. În momentul în care s-a semnat contractul, în luna a șaptea 2018, existau bani în bugetul local, că altfel nu putea să semneze contractul. Cer să se pună în aplicare contractul respectiv, care mai are termen de două săptămâni, și ocolitoarea să o facă din credit, pentru că tot dânsul a declarat (…) spune foarte clar că drumul, terenul este la noi. Acum vine și spune că nu este a dânsului”, declară șeful ALDE Făgăraș, Cosmin Poparad.

Însă, lucrările la ocolitoare nu vor începe prea curând, pentru că, susține primarul, Guvernul PSD-ALDE blochează intenționat realizarea acesteia, astfel că o parte din bani pot fi folosiți pentru realizarea străzii Doamna Stanca. În plus, se vor pierde dacă nu vor fi folosiți.

„Această mutare a banilor, din tragerea primei tranșe din acel credit era imperios necesară pentru că, până în 2021, din anvelopa financiară toate unitățile administrative și-au luat finanțarea. Toți acești bani, dacă noi nu îi trecem pe o investiție ca să tragem acești bani, îi pierdem. (…) Cum punem în pericol ocolitoarea? Că îi luăm acum și îi punem aici  sau nu îi luăm acum și nu îi folosim, plus că suntem pasibili să plătim penalități.

Dar eu oricum nu mă las, voi mai convoca o ședință extraordinară. (…) Dacă și atunci acești consilieri se abțin nejustificat sau votează împotrivă, voi face o ședință la Casa de Cultură, cu asistența necesară, ca să le explic și cetățenilor despre ce este vorba”, a declarat Sucaciu.

Întrebat de jurnaliști de ce vorbesște doar acum despre blocajul din minister, primarul a declarat că a stat departe pentru a nu interveni cu declarații în campaniile electorale ale partidelor, care abia s-au încheiat, și că  „în momentul de față nu mai pot să rabd, să văd cum un guvern format din cele două partide PSD-ALDE îmi blochează transferul imobil, ocolitoarea Făgărșului, de la Ministerul Transporturilor la primărie.

Noi am făcut toate demersurile: am intabulat în numele statului, am luat credit ca să avem posibilitatea și angajamentul bugetar să facem această investiție. Ulterior, după ce finalizăm această investiție, să le-o dăm  înapoi, pentru că legea impune ca drumurile naționale să aibă o continuitate”.

Consilierii, inclusiv Cosmin Poparad, au primit în timpul ședinței de astăzi o adresă din 20 septembrie 2018, de la ministerului condus de Răzvan Cuc, unde se specifică clar că proiectul de hotărâre (al Guvernului – n.r.) este pe circuitul interministerial.

Întrebat de reporterul Bună Ziua Făgăraș dacă va face demersuri la colegii de partid pentru rezolvarea situației, Poparad a declarat că „nu o să fac niciun demers la colegii din partid, o să fac eu o adresă din postura de consilier local către Ministerul Transporturilor, să-mi explice clar și negru pe alb de ce nu ni se dă ocolitoarea”.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie