CSAT a decis înființarea unor grupuri de lucru la nivel județean, pentru combaterea consumului de droguri

foto: presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a abordat, în şedinţa de joi de la Palatul Cotroceni, tema consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive de către tineri şi elevi, ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, membrii CSAT au decis să fie constituit un grup de lucru interinstituţional format din secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi specialişti din instituţiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.

Acest grup de lucru urmează să elaboreze un plan de acţiune care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general şi particular pentru a preveni şi combate eficient riscurile generate de traficul şi consumul drogurilor. Prin urmare, primele măsuri privind traficul şi consumul de droguri vor avea în vedere eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament şi recuperare şi implementarea planului pentru siguranţa şcolară.

La nivel judeţean, vor fi constituite grupuri de lucru operaţionale, formate din specialişti şi experţi desemnaţi de către celelalte instituţii responsabile.

„Pentru transpunerea în practică a planului de acţiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităţilor care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracţionale grave, printre care şi traficul şi consumul de droguri:

Isoplus Special - Pasti
Demgy
Sezar Forest - soferi profesionisti
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Logiscool
Agromar

– analizarea cadrului legislativ care vizează traficul şi consumul de droguri şi formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea şi completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative şi limitarea posibilităţilor de interpretare speculativă a prevederilor legale.

– garantarea unui cadru instituţional sanitar corespunzător, coerent şi eficient care să asigure extinderea accesului la tratament şi la serviciile pentru recuperare, investigaţii specifice şi măsuri integrate de protecţie împotriva riscurilor asociate consumului de substanţe stupefiante în rândul elevilor şi al tinerilor.

– implementarea cu rigurozitate a Planului Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unităţile de învăţământ, pentru elevi şi cadrele didactice, şi măsuri concrete în problematica drogurilor, precum şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.


Apreciază
Distribuie