Dă, Doamne, să pice un grant!

Cetatea Făgăraşului ar putea avea gardă în permanenţă ca la Alba Iulia, în jurul fortificaţiei ar putea exista internet wireless, lângă stadionul municipal ar putea fi un parc de skateboard, iar câteva secţii din spital ar putea beneficia de geamuri şi ferestre din termopan. Modul condiţional optativ denotă că realizarea lor depinde de accesarea unor granturi la care se înhamă administraţia publică.Sunt opt proiecte, fiecare finanţat cu sume cuprinse între 5.000 şi 20.000 euro, care vor fi depuse la diverse companii private începând cu luna aceasta. Pentru astfel de proiecte, companii precum Mol, Petrom, Reiffeisen sau unele societăţi norvegiene, oferă finanţare, fără a solicita beneficiarului să întocmească laborioase studii de fezabilitate sau să pună vreo cofinanţare. Contează foarte mult abilitatea consultantului şi ineditul proiectului.

Pentru o idee şi o cauză extraordinară, primăriile caută bani şi-n gaură de şarpe. Nu face rabat nici Primăria Făgăraş care încearcă să pună mâna pe o sumă maximă de 160.000 euro. Presupunând că fiecare proiect va primi suma maximă (20.000 euro) şi presupunând că toate cele opt proiecte vor fi eligibile, administraţia locală ar beneficia anul acesta de 160.000 de euro. Iată ce poate face cu banii:

1.    Dotare secţie spital
Fie secţia de Cardiologie, fie Secţia de Neurologie va beneficia de izolare termică. „Sunt printre puţinele secţii din spital care au rămas fără geamuri şi uşi de termopan, aşa că vrem să le montăm măcar la una din secţii”, spune primarul Sorin Mănduc.

2.    Amenajare skate parkloc pentru skate-park
Pentru copiii şi adolescenţii care şi-au bătut părinţii la cap să le cumpere plăci de skateboard, iar acum n-au unde le folosi, autorităţile s-au gândit să le amenajeze un parc numai bun pentru asta. Potrivit primarului, parcul va fi între stadionul municipal şi drumul Hurezului, pe zona verde unde staţionează de regulă circul atunci când vine la Făgăraş.

3.    Amenajare parc „Regina Maria”proiecte - amenajare parc Ragina Maria
Plin de bănci, coşuri de gunoi şi iluminat inteligent cu energie solară – aşa ar trebui să arate parcul Regina Maria, dacă proiectul pentru el va fi aprobat. În plus, o parte din parc devine zonă de picnic, cu câteva grătare pe care turiştii le găsesc de-a data când ies în aer liber (nu mâncarea, ci grătarul pe care fiecare şi-o face!).

4.    Wireless gratuit în preajma Cetăţiiproiecte - wireless gratuit in jurul Cetatii
Pentru că nu ştie cum să facă Cetatea şi mai atractivă pentru turişti, primarul s-a gândit să le ofere şi internet gratuit, doar-doar vor veni cât mai mulţi! „Proiectul ar putea fi uşor acceptat, pentru că aş vrea să-i propunem companiei care îl finanţează ca în primele 5 secunde după activarea internetului să apară reclama companiei. Nu ne deranjează, atâta timp cât o să avem internet în Cetate, pe bărcile de pe lac şi pe promenadă în afara Cetăţii”, mărturiseşte Mănduc.

5.    Uniforme de gardă
Trei din cele 8 proiecte se învârt în jurul Cetăţii. Al doilea vizează achiziţionarea unor uniforme pentru garda castelului, gardă care pe viitor se vrea a fi compusă pe bază de voluntariat şi care se schimbă cu bătaie de tun şi de ceas cel puţin o dată pe zi. Modelul după care se inspiră Primăria este cel al gărzilor de la Alba Iulia, care acum sunt în număr de 20.

6.    Săli de principi, principese şi voievoziproiecte - salile principilor, voievozilor si principseleor
Al treilea proiect care se află în legătură indispensabilă cu fortificaţia lui Mihai Viteazu este amenajarea a trei săli distincte în spaţii diferite din Cetate. Una ar fi sala principilor care au domnit aici, alta ar fi sala principeselor care au stat în Cetate, iar o alta ar fi destinată voievozilor care au stăpânit vreme de 150 de ani Ţara Românească. În săli vor trona statui de mici dimeniuni ale acestora, făcute după picturi, schiţe sau sculpturi vechi. Singurul despre care nu se ştie cum arăta este voievodul Ştefan Mailat, de altfel şi singurul făgărăşean autentic.

Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Go Pro Infrastructure
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu
Florian Shaorma

7.    Teren de baschetproiecte - teren de baschet la Scoala 1
În curtea Şcolii generale nr. 1, care aparţine de la Colegiul „Radu Negru”, pe un teren mlăştinos şi neasfaltat cum este acum, va fi realizat un teren de baschet pentru micuţii care sunt elevi ai acestei instituţii.

8.    Laborator de informaticăproiecte - laborator de informatica la Radu Negru
Colegiul Naţional „Radu Negru” are câteva laboratoare dotate ca la carte. Însă despre laboratorul de informatică se poate spune că are multe lipsuri. Aşa că unul dintre cele 8 proiecte vizează dotarea cu calculatoare, videoproiector şi tot ce mai trebuie a acestui laborator.

Toate aceste proiecte încep a se depune treptat din luna iunie la mai multe companii care se ocupă cu oferirea de granturi, fără cofinanţare. Cu cât sunt mai multe, cu atât cresc şansele ca măcar câteva dintre ele să fie declarate eligibile şi finanţate.

(Cristina Cornilă)

 

 


Apreciază
Distribuie