Descoperire. O monedă rară de la Muzeul Brukenthal din Sibiu ar putea schimba istoria României

foto: bbc.com

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Glasgow (Scoţia) susţin că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană, după ce au studiat o monedă rară de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, care provine dintr-un tezaur descoperit în Transvilania în 1713, informează un comunicat de presă publicat de Agerpres.

„Noi cercetări asupra monedelor antice de aur din colecţia Hunterian de la Universitatea din Glasgow şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, România, aduc în discuţie posibila existenţă a unui împărat roman pierdut de mult, numit Sponsian. Într-o lucrare academică publicată recent, echipa de cercetători a Universităţii din Glasgow a descoperit dovezi că un lot de monede, respinse de mult timp ca fiind falsuri, sunt autentice. Monedele provin dintr-un mic tezaur de monede descoperite în Transilvania în 1713. De-a lungul deceniilor, ele şi-au găsit drum în colecţii din întreaga Europă, inclusiv în cea baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei şi fondator al Muzeului Brukenthal la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi a Dr. William Hunter, a cărui moştenire din 1783 a înfiinţat The Hunterian”, se arată în comunicatul de presă.

Această descoperire ar putea schimba istoria României, dacă rezultatele studiului făcut la Glasgow vor fi acceptate de comunitatea ştiinţifică.

Managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, a subliniat că „pentru istoria Transilvaniei şi a României în special, dar şi pentru istoria Europei în general, dacă aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea ştiinţifică, vor însemna adăugarea unei alte figure istorice importante în istoria noastră”.

„Cu atât mai mult, pentru Muzeul Naţional Brukenthal este un lucru minunat, pentru că muzeul sibian este deţinătorul singurei monede a lui Sponsian de pe teritoriul României. Mulţumesc colegilor de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger şi domnului Paul N. Pearson, de la UCL (University College London), pentru implicare”, a adăugat Alexandru Constantin Chituţă.

Până în prezent se cunosc doar patru monede cu imaginea legendarului Sponsian, toate aparent originare din tezaurul din 1713 şi aflate în colecţii din Europa, între care una la Hunterian Museum din Glasgow şi una la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

„Transilvania, parte din provincia romană Dacia, era apreciată de romani pentru potenţialul aurifer al minelor sale. Studii arheologice au stabilit că zona a fost separată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 d. Hr. Înconjurat de duşmani, Sponsian ar fi putut fi un ofiţer de armată locală forţat să preia comanda supremă în timpul unei perioade de haos şi război civil, protejând populaţia militară şi civilă a Daciei până la restabilirea ordinii. Provincia a fost evacuată în timpul domniei lui Aurelian, între 271 şi 275 d.Hr. Când monedele au fost descoperite la începutul secolului al XVIII-lea, se credea că sunt autentice şi au fost încadrate alături de alte imitaţii ale monedelor romane realizate dincolo de marginile imperiului. Cu toate acestea, de la mijlocul secolului al XIX-lea, monedele au fost considerate false datorită stilului şi modalităţii de realizare, cu diferite trăsături enigmatice, inclusiv motive istorice amestecate. Aceasta a fost punctul de vedere acceptat până în prezent”, se mai precizează în comunicat.

Britanicii sunt primii care au studiat ştiinţific monedele.

„Cu toate acestea, nicio instituţie nu a supus vreodată monedele unei analize ştiinţifice. Acest lucru a fost întreprins la Universitatea din Glasgow. Rezultatele au demonstrat că lotul de exemplare din colecţia Hunterian (între care şi una cu chipul lui Sponsianus) au fost folosite în cadrul lui process de circulaţie activă şi apoi îngropate pentru o perioadă considerabilă de timp. Analiza microscopică efectuată pentru piesa aflată în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal a evidenţiat dovezi similare de autenticitate”, arată comunicatul de presă al Muzeului Naţional Brukenthal de la Sibiu.

Potrivit sursei citate, „în lumina noilor cercetări, Sponsian îşi poate revendica în sfârşit locul de ‘împărat pierdut’ al epocii romane”.

Coordonatorul cercetării, Paul N. Pearson, UCL (University College London), a declarat, pentru BBC, că “analiza ştiinţifică a acestor monede ultra-rare îl salvează pe împăratul Sponsian din obscuritate”, iar dovezile “sugerează că el a condus Dacia romană, un avanpost izolat de minerit de aur, într-o perioadă în care imperiul era cuprins de războaie civile, iar graniţele erau invadate de invadatori jefuitori”, relatează comunicatul Muzeului Naţional Brukenthal.

Şi curatorul colecţiei de numismatică The Hunterian Museum, Jesper Ericsson, a arătat că „acesta a fost un proiect cu adevărat interesant pentru The Hunterian”. “Suntem încântaţi că descoperirile noastre au inspirat cercetări în colaborare cu colegii din muzeul din România. Sperăm că aceste noi informaţii încurajează dezbaterile academice despre Sponsian ca figură istorică, dar şi identificarea unor monede similar în colecţii din alte muzee din Europa”, a spus curatorul de la The Hunteria Museum, citat în comunicatul muzeului sibian.

Moneda din colecţia Hunterian Museum a fost expusă pentru prima dată, începând din 15 noiembrie 2022, în cadrul programului de vizitare al The Hunterian Museum.

Moneda din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal se află în expunere în expoziţia Tezaur a Muzeului de Istorie Casa Altemberger şi poate fi văzută de public de miercuri până duminică, în intervalul orar 9,00-17,00.


Apreciază
Distribuie