Donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris

foto: vox.com

foto: vox.com

Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a fost stins în totalitate, au anunțat pompierii francezi, marți dimineața. Salvatorii s-au luptat cu focul timp de nouă ore, potrivit CNN.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ținut un discurs în apropierea Catedralei și a declarat că vor fi căutate cele mai mari talente pentru reconstruirea Notre-Dame.

Primul ajutor vine din partea unui miliardar francez, soțul celebrei actrițe de la Hollywood, Salma Hayek. Francois-Henri Pinault, proprietarul unui grup care include mai multe branduri de lux, a anunțat că va dona 100 de milioane de euro pentru reconstrucția monumentului.

Întreaga Europă este șocată, după ce Catedrala Notre Dame din Paris a fost mistuită de flăcări, ieri. Un incendiu violent a cuprins monumentul istoric vechi de peste 800 de ani, iar zona a fost evacuată. Incidentul a fost tratat ca urgență națională, astfel că 400 de pompieri au fost mobilizați pentru stingerea flăcărilor. Unul dintre ei a fost rănit grav în timpul intervenției.

curatare tapiterie
Monumente funerare
Demgy
Liceul Senchea

Salvatorii au reușit, într-un final, să controleze focul, evitând deteriorarea în totalitate a monumentului istoric. Aceștia, împreună cu polițiști și agenți municipali din Paris au format un lanț uman și și-au riscat viețile pentru a scoate coroana de spini a lui Iisus Hristos din flăcări, potrivit Le Figaro. Aceasta ar fi fost purtată de Iisus înainte de crucificare și era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

Nu se ştie încă în ce stare sunt vitraliile, marea orgă, dar şi alte opere de artă. Amploarea pagubelor rămâne deocamdată necunoscută. Incendiul a izbucnit luni la 19:50, ora României. Focul ar fi pornit de la o sursă a sistemului de încălzire.

surse: CNN, Le Figaro, EuropaFM.ro, ȘtirilePROTV.ro


Apreciază
Distribuie