Electrificarea satelor din anii ’60

Cele mai multe sate din zona Făgăraşului au fost electrificate în perioada 1956-1960. A fost a doua etapă de electrificare în care au fost alimentate pentru prima dată cu energie electrică localităţi precum Părău, Hălmeag, Vad, Toderiţa, Mândra Calbor, Boholţ sau Sâmbăta de Sus.

,,Înainte de 1956 existau totuşi câteva localităţi care aveau curent, cum ar fi Beclean, Dridif, Hurez şi Şercaia. Apoi, în următorii ani s-au montat stâlpi de lemn pentru fire şi s-au electrificat cele multe dintre satele Ţării Făgăraşului. Pe lângă localităţile noastre, întreprinderea la care lucram a electrificat şi aproape toate satele de pe Valea Hârtibaciului, de la Mohu şi până la Agnita”, îşi aduce aminte electricianul Cornel Sglimbea (88 ani), care pe vremea aceea era inginer la Întreprinderea Comunală Făgăraş.

Întreprinderea, care avea sediul pe actualul Bulevard Tăbăcari, era structurată pe un sector de gaz metan şi pe un altul electric.
Cornel Sglimbea era şeful sectorului electric şi a participat în această calitate la lucrările de electrificare efectuate prin anii ‘60 în cele trei plase ale judeţului Făgăraş: plasa Cincu, plasa Şercaia şi plasa Arpaşu de Jos.

Brutaria Dragus
Agromar
Sezar Forest - soferi profesionisti
Proaspat Alb
Monumente funerare

Cu o decadă şi mai în urmă, oamenii foloseau lămpaşe şi lumânări în gospodării, iar apoi de beneficiile electricităţii s-au bucurat numai ziua, între 7.00 şi 22.00, căci pe timpul nopţii energia care provenea de la câte un dinam era oprită. Abia după instalarea stâlpilor de electricitate, curentul electric a putut fi folosit continuu, devenind din lux o obişnuinţă.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie