Elevii vor fi distribuiți în clase în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți

foto: arhivă/ Primăria Făgăraș

Consiliile de administrație ale școlilor vor decide dacă elevii vor fi distribuiți în clase, la început de ciclu școlar, prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică, prevede un proiect inițiat de Ministerul Educației. Decizia va fi luată de consiliul de administrație, potrivit educatieprivata.ro.

Ministerul anunță că a pus în consultare publică proiectul de procedură de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu, în cazul unităților de învățământ unde se constituie cel puțin două formațiuni de studiu la grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a din același domeniu/cu aceeași specializare.

Conform proiectului, în funcție de decizia consiliului de administrație, distribuția în formațiuni de studiu se realizează prin tragere la sorți sau prin distribuția echitabilă a elevilor ordonați alfabetic.

Unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să distribuie în mod echitabil, în formațiuni de studiu, și următoarele categorii de antepreșcolari/preșcolari/elevi: copiii cu cerințe educaționale speciale, copiii care repetă anul școlar/nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, copiii a căror limbă maternă diferă de limba de predare, copiii transferați dintr-o altă țară/ unitate de învățământ/clasă, precum și pe cei admiși pe locurile distinct alocate candidaților cu cerințe educaționale speciale sau pe locurile speciale pentru romi, precizează sursa citată.

În situația în care părintele sau reprezentantul legal dorește înscrierea fraților în aceeași clasă, aceștia sunt repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre frați.

Documentul supus consultării publice, precum și mai multe informații sunt disponibile pe site-ul ministerului.


Apreciază
Distribuie