Explodează prețurile polițelor RCA obligatorii

arhivă / InfoTrafic Făgăraș

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă, iar creșterile trec de 30 de procente în unele cazuri. Prețurile de referință reprezintă estimări care țin cont de anumiți factori din piața de asigurări, potrivit Europa FM. „E inadmisibil ca şoferii să plătească şi cu 40% mai mult pentru poliţele RCA”, spune deputatul Gabriel Avrămescu.

Tarifele de referință, care influențează și prețurile din piață, au crescut cu câteva sute de lei în doar un an. Cele mai scumpe polițe obligatorii le plătesc șoferii cu vârsta de sub 30 de ani, care conduc mașini puternice.

Scumpiri se înregistrează la toate categoriile de vârstă și la toate tipurile mașini. În funcție de capacitatea motorului, tarifele de referința sunt mai mari. Spre exemplu, prețul de referință pentru asigurările șoferilor cu vârsta de sub 30 de ani care conduc o mașină cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 de centrimetri cubi este de 4.700 de lei, față 3.551 în februarie 2022.

Asigurările în cazul aceleiași categorii de șoferi pleacă de la 1.800 de lei, în cazul unei mașini cu capacitatea cilindrică de 1,200 de cm cubi. În aceeași perioadă a anului trecut, prețul de referință era de aproape 1.300 de lei.

Creșterii de câteva sute de lei înregistrează și tarfiele de referință pentru polițele plătite de șoferii cu vârste cuprinse între 31 și 60 ani. Acestea pornesc de la puțin peste 1.000 de lei și pot ajunge, în funcție de mașină, la aproape 3.000. În februarie 2022 acestea porneau de la 800 de lei. Pentru mașinile electrice, prețurile de referință se situează între 1.400 de lei și 2.700.

True Energy
Monumente funerare
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Amanet King Onix
JTTI

Preşedintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, iniţiator al unui proiect de lege care ar reglementa piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto, trage un semnal de alarmă pentru ca proiectul depus în cursul anului trecut să fie adoptat, astfel încât românii să nu mai fie nevoiţi să scoată din buzunar sume exorbitante pentru plata RCA, potrivit News.ro.

„Este inadmisibil ca şoferii să plătească anul acesta chiar şi cu 40% mai mult pentru poliţele RCA! Această situaţie aberantă în care am ajuns trebuie să înceteze! Soluţii există! A trecut mai bine de un an de când am depus un proiect de lege care ar putea să reglementeze preţurile la poliţele RCA la nivelul tarifului de referinţă”, a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, deputatul Gabriel Avrămescu.

El a făcut apel la colegii săi parlamentari să adopte cât mai urgent noua lege care ar asigura şoferii că vor plăti preţul corect pentru asigurările de tip RCA.

„Nu e nevoie de nimic, doar de voinţă politică, să dezbatem şi să adoptăm acest proiect în Parlament şi apoi ne vom asigura că şoferii vor plăti preţuri corecte la poliţele obligatorii. Oamenii aşteaptă ca noi să intervenim. Acum este momentul!”, a afirmat Avramescu, preşedinte al PNL Buzău.


Apreciază
Distribuie