Făgărășeanul cu cea mai mare medie la BAC, Radu Stanciu: „Nu plec din țară”

foto: bunaziuafagaras.info

EXCLUSIV | Nicio medie de 10 în județul Brașov la Bacalaureatul de anul acesta, înainte de contestații. Tânărul care a obținut cea mai mare notă din Țara Făgărașului spune că subiectele au fost mai ușoare decât la simulare, dar mai grele decât cele de la examenul de anul trecut. Radu Stanciu este pasionat de matematică și a avut emoții la proba de Fizică. Este mulțumit de media 9,7 și nu a concurat cu niciun coleg, ci cu el însuși.

Absolvent al Colegiului Național Radu Negru, el spune că nu vrea să părăsească țara. Cel mult va pleca la București, unde va urma cursurile Politehnicii. Vrea să devină inginer aerospațial și este hotărât să profeseze în România.

Este handbalist junior profesionist și practică acest sport de 12 ani. În timpul interviului, Radu a deschis o portiță pe care nu știam dacă vrea să intre.

Subiectul „profesori” este sensibil pentru majoritatea elevilor, pentru că ar putea avea repercusiuni. Dar am profitat de ocazia pe care mi-a dat-o și am avut o surpriză plăcută. Unii dascăli făgărășeni au înțeles că sistemul de învățământ este praf, iar ei trebuie să depășească acest obstacol pentru elevi.

Am mai vorbit despre obiceiul părinților de a pune presiune pe copiii lor, dar și despre cine este vinovat pentru rezultatele mici. Surpriză și aici.

– Cum ai primit vestea?

– Am fost foarte emoționat pentru că nu m-am așteptat. Am muncit din plin pe tot parcursul anului, dar nu știam ce am făcut la a treia probă (Fizică – n.r.). La două m-am pregătit foarte bine pentru că am admitere și la facultate, dar la a treia nu eram foarte sigur.

– Ce facultate vrei să urmezi?

– Vreau să merg la Facultatea de Inginerie Aerospațială care este în cadrul Politehnicii de la București. Îmi doresc foarte tare să intru, dar am și admitere acolo. Toate lucrurile le-am luat pas cu pas, mi-am canalizat atenția în primul rând pe BAC, iar ulterior m-am gândit la admitere.

– Ce planuri ai după ce termini facultatea?

– Nu îmi doresc să plec din țară. Îmi doresc foarte tare să vizitez lumea, dar nu mă încântă ideea de a pleca în altă țară, vreau să mă stabilesc aici.

– De ce?

– Pentru că România mi se pare cea mai frumoasă din lume și dacă aici m-am născut, aici vreau să trăiesc mai departe. Ne oferă și posibilități destule, iar un om care urmează o facultate și se simte pregătit poate să lucreze aici.

Colegiul Național Radu Negru

– Cum ar trebui să te susțină statul de acum înainte?

– Statul ar trebui să îmi ofere susținere financiară, pentru că școala este foarte scumpă, și condiții de cazare.

– După afișarea rezultatelor, au apărut tot felul de discuții între făgărășeni și se caută vinovații pentru rezultatele slabe. Unii dau vina pe profesori, alții pe părinți sau elevi. Are cineva vreo vină?

– Rezultatele slabe sunt datorate, cel puțin 90%, elevilor. Doar fiecare elev în parte poate să își formeze acest drum și să se pregătească. Până la urmă este primul examen important din viața fiecăruia. Profesorii m-au susținut neîncetat și m-au ajutat chiar foarte mult. În plus, am avut și susținerea deplină a părinților. Nu cred că există alți vinovați decât părinții.

– Ar trebui să conclucreze părinții, copiii și profesorii?

Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo

– Desigur. Este un fel de cerc „vicios”, fiecare trebuie să își aducă aportul, dar, repet, 90% este munca elevului.

– Ești dezamăgit de notă, sperai să obții 10?

– Nu sunt dezamăgit deloc, sunt foarte mulțumit de mine. Nu mi-am pus un obiectiv atât de mare ca să nu fiu dezamăgit profund.

– Cât ai muncit pentru BAC?

– Am început să aprofundez doar la începutul clasei a 12-a. Până atunci am învățat foarte mult doar la Matematică pentru că, probabil, este lucrul care îmi place cel mai mult. În ultimul an am muncit în fiecare zi, dar pe lângă această muncă trebuie neapărat să te și relaxezi, și am reușit făcând sport și plimbându-mă.

– Cum ai împăcat sportul cu studiul pentru examen?

– M-am organizat atât de bine încât am putut să am timp pentru fiecare lucru în parte. Pierdem foarte mult timp cu smartphone-uri, laptopuri și alte gadget-uri. E foarte important să te rupi de aceste lucruri, doar trebuie să vrei.

– Ai mers și la meditații?

– Am făcut și meditații. Școala oferă o pregătire foarte bună, nu pot să reproșez ceva Colegiului Radu Negru, dar pentru un rezultat bun ai nevoie și de pregătire suplimentară, oferită prin orele de meditații.

– Cum sunt profesorii de la „Radu Negru”?

– Mi se par foarte bine pregătiți care te ajută foarte mult. Spre exemplu, în clasa a 12-a, unii nu ne-au solicitat atât de tare la materiile care nu au fost atât de importante (pentru examen – n.r.). Ne-au lăsat să ne vedem de treabă la Limba Română, Matematică sau Fizică, în cazul meu, iar pe restul colegilor la Biologie sau la Chimie. Iar cei cu care am lucrat pentru probele de Bacalaureat chiar și-au dat toată silința.

– Cât este de important ca dascălii să înțeleagă că elevul trebuie să aprofundeze materiile care îi plac sau de care are nevoie?

– Este foarte important. La noi în liceu, majoritatea au această mentalitate. Depinde, însă, de fiecare profesor în parte. Dacă dumnealui vrea să își facă ora respectivăă este tot dreptul lui, dar nu ne ajută atât de mult în ultimul an, ci mai mult ne-ar ajuta dacă ne-ar lăsa să ne pregătim pentru Bacalaureat și examenele de admitere.

– Te-au stresat părinții, au pus presiune pe tine ca să obții un rezultat bun?

– Nu, nu. Părinții mei chiar nu sunt genul acela de oameni. Mi-au acordat încredere și nu au pus presiune pe mine.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie