Fără mască în exterior, din 15 mai! Autoritățile relaxează restricțiile pas cu pas

Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul mult așteptat de români: de sâmbătă, 15 mai, nu mai este obligatorie purtarea măștii în aer liber, excepție făcând locurile aglomerate. De asemenea, dispar și restricțiile din timpul nopții.

Relaxarea măsurilor vine ca urmare a scăderii numărului de infectări, se va face treptat și depinde de gradul de vaccinare.

Am stabilit un calendar cu măsuri de relaxare pentru această vară, condiționate de rata de incidență și gradul de vaccinare. Țintele de vaccinare sunt 5 milioane de persoane la 1 iunie, 6 milioane la 1 iulie și 7 milioane la 1 august. Vom avea o relaxare pas cu pas, care să ne permită să reluăm multe activități și să nu ne expună pericolului revenirii pandemiei în forță. Astfel, din 15 mai, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în exterior, excepție făcând piețele, târgurile, stațiile de transport public. Masca va trebui însă purtată în continuare în interior. Tot din acest weekend, se elimină restricțiile de circulație noaptea, iar programul magazinelor va reveni la normal”, a spus Iohannis.

Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, în limita a 25% din locuri ocupate. Următorul pas în relaxarea măsurilor va fi la 1 iunie, când va crește și capacitatea de cazare, precum și cea de servire în restaurante.

Purolite - donare sange
Din Bucatele Cetatii - angajari
Monumente funerare
TMF Copy Center
Amanet King Onix

Nunți, botezuri, mese festive vor putea fi organizate în aer liber, începând cu 1 iunie, cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu 50.

Se elimină aceste limitări dacă toți participanții sunt vaccinați, același lucru fiind valabil și în cazul sălilor de sport. În privința școlilor, se aplică în continuare scenariile de până acum, bazate pe rata de incidență, fiind foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală. Dacă vrem să ieșim din pandemie, dacă ne dorim să ne reluăm toate activitățile, trebuie să ne vaccinăm”, a transmis președintele României.


Apreciază
Distribuie