Festivalul Cetelor de Feciori, la a XIII-a ediție

34 de cete din aproape 20 de comune se vor destrăma luni, marcând astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă în Țara Făgărașului pentru al 13-lea an consecutiv.

Sute de cetași vor colinda de Sfântul Ioan pentru ultima dată în acest sezon. Evenimentul va debuta cu o slujbă religioasă oficiată de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, la Catedrala Ortodoxă din centrul municipiului, la ora 9:00.

Feciorii și fetele care îi însoțesc vor porni într-o paradă a portului popular, la ora 12:00, care se va încheia în centrul vechi al orașului. Aici vor urca pe scena amplasată în fața Primăriei pentru un spectacol devenit deja tradiție.

BPM - excavatorist
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Sumi Agro - Shigeki
Mobila SH

Evenimentul este dedicat desfacerii Cetelor de feciori din Țara Făgărașului, formate în seara de Sfântul Nicolae din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi. Fiecare ceată și-a ales atunci vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi din seara de Sfântul Vasile, şi purtătorul de steag – o prăjină decorată cu diverse ştergare pe care sunt cusute modele tradiţionale.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.


Apreciază
Distribuie