Gara Făgăraș va fi modernizată de CFR

foto: mapio.net

foto: mapio.net

CFR va moderniza 47 de gări din România, iar cea din Făgăraș este singura din județul Brașov care a fost inclusă în proiect.

Regionala Brașov a lansat licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea a opt staţii. Alături de cea din municipiul nostru mai sunt gările din: Miercurea Ciuc, Sebeș Alba, Gheorgheni, Reghin, Aiud, Teiuș și Războieni. Valoarea estimată pentru elaborarea studiului este de 3.119.370 lei (fără TVA), iar sursa de finanţare va fi asigurată de la Bugetul de Stat.

Principalul obiectiv al lucrărilor este creşterea atractivităţii și competitivităţii transportului feroviar prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru călători în staţiile de cale ferată și, în același timp, îmbunătăţirea siguranţei.

Poarta feroviară a Făgărașului ar urma să fie adusă la standardele cerute de legislaţia europeană în vigoare, astfel că CFR Brașov va trebui să execute mai multe lucrări.

Conform proiectului, clădirea va intra în reabilitare și vor fi create facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă, cu handicap vizual și auditiv. De asemenea, se va pune accent pe spaţiile destinate serviciilor pentru călători și pe zona comercială. Vor fi instalate sisteme noi de ventilație și încălzire, iar cele electrice, sanitare și termice vor fi înlocuite. Reabilitate vor fi și peroanele, astfel încât să corespundă standardelor europene în vigoare.

Proiectul mai prevede corelarea vitezei de circulaţie cu viteza liniei curente ce intră și iese din stație, reabilitarea liniilor din staţie, refacerea sistemului de drenaj, montarea unor panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot.

Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Amanet King Onix
JTTI
Demgy - locuri de munca
La Turcu

Echipamentului de telecomunicaţii, inclusiv cel pentru informarea publicului călător, va fi modernizat de asemenea. În plus, este prevăzută montarea unor balustrade, garduri de siguranță între linii și realizarea unor rampe pentru persoanele cu dizabilități.

Proiectul de modernizare face parte din Master Planul General de Transport al României şi este propus pentru finanţare din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Gara din Făgăraș, pe care o știm astăzi, a fost construită în perioada 1972-1973. Asta după ce statul român a început în 1960 acţiunea de modernizare a căilor ferate, ce a dus la mutarea vechii gării pe actualul amplasament. Măsura a fost determinată de creşterea traficului de marfă şi călători, astfel că a fost necesară găsirea unei soluții pentru armonizarea arhitecturii gărilor cu noile principii urbanistice de la acea vreme.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie