Guvernul a alocat Primăriei Făgăraș mai mulți bani decât Consiliului Județean, din Fondul de rezervă

Guvernul României nu a făcut rectificare bugetară pentru prima dată în ultimii 30 de ani, dar alocă banii necesari de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru unele unități administrativ-teritoriale, după ce primarii au reclamat „găuri” la plata salariilor și facturilor restante. Primăria Făgăraș a primit mai mulți bani decât Consiliul Județean.

3.900.000 lei este suma acordată Primăriei Făgăraș, în timp ce Consiliul Județean a primit 1.480.000 lei din bugetul total de 30.391.000 lei alocat județului Brașov, potrivit Hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial.

Banii sunt „pentru acoperirea cheltuielilor curente și de capital ale autorităților locale și pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură. Îi asigur pe toți primarii că vom aproba acele cheltuieli esențiale de care autoritățile locale au nevoie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Conform listei din Monitorul Oficial, primăriilor dn Țara Făgărașului au fost alocate următoarele sume:

  • Victoria: 700.000 lei
  • Beclean, Comăna, Hârseni, Părău, Recea, Șercaia, Ucea, Ungra, Voila, Viștea: 400.000 lei fiecare;
  • Mândra: 371.000 lei;
  • Cincu, Hoghiz, Jibert, Lisa, Sâmbăta de Sus, Șinca, Șinca Nouă, Șoarș: 350.000 lei fiecare;
  • Ticuș, Drăguș: 300.000 lei fiecare.

Banii aprobați de Guvern în ședința de săptămâna trecută sunt pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital şi pentru continuitatea derulării unor programe de investiţii din 3.044 de unităţi administrativ-teritoriale. Actul normativ era necesar întrucât, în contextul actualei situaţii economice, pe fondul creşterii preţurilor la utilităţi şi la materiale de construcţii, unele unităţi administrativ-teritoriale se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare pentru cheltuieli curente şi lucrări de infrastructură, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrările Publice şi Administraţiei (MDLPA).

JTTI
Monumente funerare
Firma servicii renovare
Sumi Agro - Mospilan
Reno Depo
Florian Shaorma
Spalatoria Aqua Carpet

Sumele alocate „au fost solicitate de Instituţiile prefectului şi/sau consiliile judeţene şi vor asigura continuitatea funcţionării atât a aparatului de specialitate al autorităţilor publice locale, cât şi a serviciilor publice din subordine, prin plata salariilor, a cheltuielilor pentru protecţia copilului şi asistenţă socială şi a unor facturi restante, precum şi cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă sau cu finanţare din programe naţionale aflate în implementare, dar şi plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a precizat ministrul Adrian Veştea.

Lista completă cu sumele (exprimate în mii lei) alocate localităților din județul Brașov:


Apreciază
Distribuie